Lainhuudatuksen sakot ovat kohtuuttomia - Mielipide | HS.fi

Lainhuudatuksen sakot ovat kohtuuttomia

31.12.2021 2:00

Pidän kohtuuttomana lainhuudatuksen unohduksesta kertyviä myöhästymismaksuja. Poikani osti kiinteistön vuonna 2019 ja maksoi ajallaan kiinteistöveron (24 400 euroa). Hän kuoli kesällä 2021. Kun hain lainhuudatustodistusta, huomasin, että poikani oli unohtanut tehdä varsinaisen lainhuudatuksen (132 euroa).

Kun laitoin vireille lainhuudatuksen kuolinpesän puolesta, sakkoa piti maksaa 13 440 euroa eli 60 prosenttia maksetun kiinteistöveron määrästä. Muutamaa päivää myöhemmin tuo sakkosumma olisi taas kasvanut.

Maanmittauslaitos ei viitsi lähettää mitään muistutusta vaan odottelee rauhassa sakkosumman nousua. Toki Maanmittauslaitos joutui odottelemaan 132 euron maksua, mutta sakkosumma oli tässä tapauksessa yli satakertainen!

On selvää, että pojan olisi pitänyt hoitaa tämäkin byrokratia, vaikka valtio olisi voinut tehdä sen myös automaattisesti viran puolesta, kun kaikki tieto jo oli käytettävissä.

Voisiko tämän kohtuuttomuuden korjata, jotta muut unohduksen tehneet eivät kokisi samaa?

Pesänhoitaja

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide