Kun puhelin menee rikki, ihmisestä tulee avuton - Mielipide | HS.fi

Kun puhelin menee rikki, ihmisestä tulee avuton

Yhden rikkoutuneen puhelimen takia olin kuin luottotiedoton tai osoitteeton.

Ilman älypuhelinta on vaikea tulla toimeen.

30.12.2021 14:00

Onneksi satuin olemaan vanhemmillani sinä viikonloppuna, kun puhelimeni putosi ja sen näyttö mustui käyttökelvottomaksi. Ja onneksi äidilläni oli mahdollisuus auttaa uuden maksamisessa, sillä muutoin olisin kai jäänyt pysyvästi puhelimettomaksi.

Kolme vuotta käytetty kännykkäni sai viimeisen iskunsa eräänä iltapäivänä. Se oli pudonnut aiemminkin, ja tällä kertaa suojalasi antoi periksi. Näyttö pimeni ensin osin, päivän kuluessa lähes kokonaan. Näytti vähän siltä kuin puhelin olisi saanut laajenevan tahran tai kasvavan mustelman. Sen alta ei nähnyt kelloa, tekstiviesteistä puhumattakaan.

Minun oli pakko hankkia uusi puhelin. Tietokoneella etsien nettikaupasta löytyikin sopiva, kierrätetty ja edullinen malli pienempiin käsiin. Sen saaminen oli kuitenkin tehty melkein mahdottomaksi.

Kyseisiä puhelimia myytiin ainoastaan verkkokaupasta, eli nouto myymälästä ei ollut mahdollinen. Tarjolla oli vaihtoehtoinen toimitus postin välityksellä. Siis sellainen, jossa olisin saanut tekstiviestitse saapumisilmoituksen ja avainkoodin. Kotiinkuljetuskin oli mahdollinen, mutta silloinkin minuun olisi otettu yhteyttä puhelimitse.

Kun tämä ongelma oli lopulta ratkaistu äitini puhelinnumerolla, ilmeni uusi ongelma. Ostos täytyi maksaa verkkopankissa antamalla tekstiviestillä ilmoitettu avainluku. Tuossa vaiheessa puhelimellani näkyi enemmän mustaa kuin muuta, joten maksaminen olisi ollut mahdotonta. Niinpä äidin oli myös maksettava ostokseni omilla verkkopankkitunnuksillaan.

Olen järkyttynyt, kuinka avuton puhelimeton ihminen on yhteiskunnassamme. Yksin omassa asunnossani en olisi saanut millään uutta puhelinta, enkä välttämättä apuakaan. Järjestelmä tuntuu olettavan, että ihmisillä on joko useita kännyköitä tai sitten laitteet olisivat rikkoutumattomia. Yhden rikkoutuneen puhelimen takia olin kuin luottotiedoton tai osoitteeton. Ei kai yksi pudonnut puhelin voi asettaa ihmistä syrjäytymiskierteeseen?

Aino Pöykkö

korkeakouluopiskelija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide