Koronarajoitusten pitäisi olla selkeämpiä - Mielipide | HS.fi

Koronarajoitusten pitäisi olla selkeämpiä

31.12.2021 2:00

Ilta-Sanomat toteaa, että koronakriisin toisen vuoden päättyessä meneillään on jo neljäs tartunta-aalto uusine virusmuunnoksineen ja haasteineen.

”Suomessakin koronaan sairastuvien määrässä kirjataan lähes päivittäin uusia ennätyslukuja, ja terveydenhuolto on taas lujilla.”

”Niin hartaasti kuin koronakriisin päättymistä jo toivoisi, on viimeistään toisen koronavuoden päättyessä hyväksyttävä, että tämä vitsaus jatkuu – vielä ties kuinka monen virusmuunnoksen ja tartunta-aallon verran.”

”Samalla on syytä huomata, että tilanne ei ole täysin lohduton. – – Toinenkin koronavuosi on meillä sujunut monessa suhteessa suotuisammin – eli vähäisemmin terveys- ja talousvaurioin – kuin useimmissa muissa maissa – tai kuin meilläkin vuosi sitten pelättiin.”

”Toki terveys- ja taloustoimissa on toisenkin koronavuoden mittaan ilmennyt erinäistä sekaannusta, tyylirikkoa – ja parantamisen varaa.”

”Epävarmasta ja alituiseen muuttuvasta koronatilanteesta sääntöineen ja ohjeineen olisi kansalaisten helpompi pysyä ajan tasalla, jos eri hallintoportaiden viestintä olisi selkeää ja yhdenmukaista eikä epäselvää ja ristiriitaista niin kuin hetkittäin on ollut.”

Etelä-Suomen Sanomat vaatii koronarajoitusten selkeyttämistä.

”Rajoitusten tarve on hyvin ymmärrettävä niin tartuntalukujen kuin sairaanhoidon kuormitusmittareiden valossa. Omikronvariantti leviää ennätyksiä rikkovalla vauhdilla.”

”Valtioneuvosto hyllytti tiistaina koronapassin koronan leviämisalueilla. Koronapassia ei voi enää käyttää edes matalan riskin yleisötilaisuuksissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille, jotka aluehallintovirasto on asettanut. Päätös tuli voimaan odotettua laajempana, mikä yllätti myös aluehallintovirastot.”

”Eri tahojen päätökset eivät ole keskenään linjassa, mikä on pantu laajalti merkille. Alhaisen riskin liikunta- ja harrastustilat, esimerkiksi uimahallit, suljetaan, mutta korkean riskin paikoiksi luokitellut baarit ja pubit pysyvät avoinna päiväaikaan.”

”Useiden erillisten päätösten muodostama kokonaisuus on vaikea ymmärtää. Hahmottamista vaikeuttaa myös se, että eri rajoitukset alkavat ja päättyvät eri päivinä. Koronarajoitusten säätämisessä on ilmeinen valuvika, kun hallinto tuottaa asetuksia ja viranomaismääräyksiä, joiden tulkintaan sekä voimassa olon seuraamiseen tarvitaan lähes juristin taidot.”

”Epidemian etenemisessä on alueellisia vaihteluja, minkä vuoksi rajoitustenkin on hyvä olla aluekohtaisia. Olisi loogista, että päätösten tekeminen keskitettäisiin aluehallintovirastoille niin pitkälle kuin mahdollista.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide