Fortum vahvistaa määrätietoisesti vaelluskalakantoja - Mielipide | HS.fi

Fortum vahvistaa määrätietoisesti vaelluskalakantoja

Kiinnitämme huomiota kalojen koko elinkiertoon, johon kuuluvat vaellusyhteyksien lisäksi kaloille sopivat lisääntymisalueet ja elinympäristöt.

3.1. 2:00

Villilohi ry:n edustajat käsittelivät kirjoituksessaan (HS Mielipide 29.12.) vaelluskalakantoja ja vesivoiman tuotantoa. Vaelluskalat ja sähköntuotanto eivät ole toisiaan poissulkevia – päinvastoin. Vaelluskalakantojen vahvistaminen on Fortumille tärkeää, ja sitä on tehty voimalaitospaikkakunnillamme pitkäjänteisesti, hyvässä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Vesivoimalaitoksemme Suomessa ja Ruotsissa täyttävät kaikki EU-tason sekä kansalliset lakisääteiset velvoitteet, minkä lisäksi toteutamme vapaaehtoisia hankkeita vesivoiman ympäristövaikutusten lieventämiseksi.

Kiinnitämme huomiota kalojen koko elinkiertoon, johon kuuluvat vaellusyhteyksien lisäksi kaloille sopivat lisääntymisalueet ja elinympäristöt. Olemme luoneet määrätietoisesti edellytyksiä vaelluskalojen paluulle Oulujokeen ja Vuokseen muun muassa elinympäristöjä kunnostamalla, pienpoikasia istuttamalla ja mahdollistamalla kalojen pääsy kunnostetuille lisääntymisalueille. Tämä työ jatkuu. Jokainen joki ja voimalaitos on ainutlaatuinen, eivätkä samat ratkaisut toimi kaikkialla.

Hyvänä esimerkkinä toimivasta vaellusyhteydestä on suomalainen innovaatio, hydraulinen Kalasydän-kalatie, joka otettiin tänä syksynä käyttöön Leppikosken vesivoimalaitoksella Paltamossa. Kalasydän mahdollistaa kalojen pääsyn vaellusesteiden yli. Sen avulla pyritään vahvistamaan muun muassa Oulujärven uhanalaisen järvitaimenen luonnonkiertoa voimalaitoksen ympäristössä.

Suomen ilmastotavoitteisiin kuuluu lisätä uusiutuvan tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon määrää sähköjärjestelmässämme. Tätä varten sähköjärjestelmässämme pitää olla riittävästi säätövoimaa, jolla sääolosuhteista riippuvaisia tuotantomääriä tasataan vastaamaan kulutusta. Toistaiseksi millään muulla käytettävissä olevalla energiantuotantomuodolla ei ole vastaavaa kykyä energian varastointiin ja säätövoiman tuotantoon kuin vesivoimalla.

Uskomme vahvasti, että kalakantojen vahvistaminen, kalastus sekä kotimaisen uusiutuvan sähkön tuotanto vesivoimalla mahtuvat kaikki samaan jokeen.

Simon-Erik Ollus

Generation-divisioonan johtaja

Fortum

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide