Kontula on muutakin kuin ostarinsa - Mielipide | HS.fi

Kontula on muutakin kuin ostarinsa

Ennakkoluuloja vain vahvistetaan, jos ei tutustuta myös alueen asukkaiden enemmistön elämään.

3.1. 2:00

Kontulaan kohdistuva ulkoa tuleva katse pysähtyy tarkoitusperistä riippumatta yleensä ostoskeskuksen alueeseen ja valikoitujen palveluiden vakiokäyttäjiin. Tämä näkyi myös Pekka Tuomisen Kontulaa koskevasta etnografisesta tutkimuksesta kertovassa jutussa (HS 25.12.).

Toiset kauhistelevat ja toiset romantisoivat ostarialueen rouheutta. Sieltä käsin Kontulasta ja Kontulan asukkaista näkee kuitenkin vain jäävuoren huipun. Sama koskee myös muita erilaisten ennakkoluulojen rasittamia asuinalueita: hyvääkin tarkoittava huomio kiinnitetään vain ilmiöihin, jotka vahvistavat ennakkoluuloja.

Missä viipyvät toimittajat ja tutkijat, jotka rohkenevat syvemmälle? Tulisiko joku haastattelemaan ihmisiä myös taloyhtiöiden pihoille, koira-aitauksille, päiväkotien porteille, uimahalliin, kirjastoon tai parkki­paikoille? Kotienkin ovet aukeavat kysymällä.

Asukkaiden enemmistön elämä saattaa olla jotain aivan muuta kuin odotetaan – tällä hetkellä. Aikojen saatossa legendoja ylläpitämällä todellisuus voi kuitenkin alkaa vastata ennakkoluuloista kuvaa yhä enemmän.

Marjo Lyytikäinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide