Hyvinvointi edellyttää yhdenvertaisia palveluja - Mielipide | HS.fi

Hyvinvointi edellyttää yhdenvertaisia palveluja

Kaikilla ei ole varaa yksityisiin terveydenhuollon palveluihin.

3.1. 2:00

Helsingin Sanomissa kerrottiin (27.12.) perheiden hakeutuvan yksityisiin neuvoloihin moninaisista syistä, etenkin julkisen terveydenhuollon karsittujen palveluiden vuoksi.

Toisille yksityiset terveydenhuollon palvelut täydentävät julkisen terveydenhuollon palveluita, osalle ne eivät ole taloudellisesti mahdollisia.

Hyvinvointiyhteiskunnassa riittävät ja yksilölliset tarpeet huomioivat palvelut on turvattava kaikille niitä tarvitseville yhden­vertaisesti koko maassa asuinpaikasta ja sosioekonomisista lähtökohdista riippumatta. Tähän olisi päättäjien ja äänestäjien hyvä kiinnittää huomiota näin aluevaalien alla.

Niin julkisessa terveydenhuollossa kuin yksityisissä neuvoloissakin palveluita tarjoavat kätilöt ovat koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on laaja seksuaali- ja lisääntymisterveyden osaaminen ja joiden työtä ohjaavat lait ja asetukset (muun muassa laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä, terveydenhuoltolaki, laki potilaan asemasta ja oikeuksista sekä laki yksityisestä terveyden­huollosta). Valvira ja aluehallintovirastot valvovat terveydenhuollon ammatti­henkilöitä. Lisäksi kätilön työtä ohjaavat ammattieettiset säädökset.

Päivi Oinonen

kätilö, terveystieteiden maisteri

puheenjohtaja, Suomen Kätilöliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide