Lapseni toivoi joululahjaksi vain sitä, että oppisi lukemaan sujuvasti - Mielipide | HS.fi

Lapseni toivoi joululahjaksi vain sitä, että oppisi lukemaan sujuvasti

Lukihäiriöstä kärsivällä lapsella lukemisesta voi olla leikki kaukana.

2.1. 15:00

Silvia Hosseini kirjoitti erinomaisen esseen (HS 2.1.) lukutaidon merkityksestä yksilölle ja yhteiskunnalle. Lukutaidon tärkeydestä on helppo olla samaa mieltä, ja etenkin me paljon lukevat toivomme, että muutkin löytäisivät lukemisen riemun ja saisivat nauttia sen tuomasta ilosta.

Hosseini nosti hyvin esiin yksilön yhteiskunnallisen taustan ja sitä kautta perityn sosiaalisen aseman merkityksen lukutaidon kehittymisessä. Esiin nousi myös muuttunut digilaitteiden kyllästämä ympäristö, jossa aikuinenkin joutuu kamppailemaan keskittymiskyvyn säilyttääkseen. Essee myös vahvisti kuvaa siitä, että lukutaidon hankkiminen onnistuu helposti, kunhan alkuun vähän patistetaan ja myöhemmin innostetaan lukemaan, jolloin lukeminen on kuin leikkiä.

Lukihäiriöstä kärsivällä lapsella lukemisesta on valitettavasti leikki kaukana. Lukihäiriöisiä arvioidaan eri lähteiden mukaan olevan 5–10 prosenttia väestöstä, ja tässäkin ryhmässä lukihäiriön vaikeusaste vaihtelee paljon. Jos arvio on edes suuntaa antava, puhutaan merkittävästä väestönosasta.

Omalla kohdallamme lukihäiriö on tullut tutuksi nuorimman lapsemme myötä. Muusta perheestä poiketen hän ei ole päässyt nauttimaan kirjojen maailmasta vaikean lukihäiriön vuoksi. Lukihäiriö tunnistetaan heikosti ja verraten myöhään, jos ollenkaan. Lapsemme tapauksessa vasta koulun kolmannella luokalla lukemisen vaikeutta alettiin kunnolla selvittää ja neljännen luokan puolivälissä odotellaan parempaa apua lukemisen tueksi. Tässä vaiheessa avun saaminen on hyvin pitkälle vanhempien aktiivisuuden ja kohdalle osuvien opettajien varassa, ja silloinkin sen saaminen tuntuu olevan todella vaikeaa.

Paljon lukevien ja lastaan parhaimpansa mukaan lukemisessa tukevien vanhempien suru konkretisoitui joulun alla, kun keskustelimme joululahjoista. Neljäsluokkalaisen lapsemme ainoa varsinainen lahjatoive oli, että hän oppisi lukemaan sujuvasti. Toivon, että jonain tulevana jouluna lapsemme voi tämän lahjan todeta saaneensa.

Lukihäiriöisen lapsen isä

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide