Nykyiset varaavat takat eivät voi olla merkittävästi huonompia kuin aiemmat - Mielipide | HS.fi

Nykyiset varaavat takat eivät voi olla merkittävästi huonompia kuin aiemmat

En löytänyt tutkimusviitteitä siitä, että kuivattu ja tuuletetusti ja sateelta suojassa oleva polttopuu ei säilyttäisi lämpöarvoansa vuosien ajan.

4.1. 2:00

Dosentti Heikki Kukkonen esitti (HS Mielipide 24.12.) erikoisia väitteitä nykyisistä varaavista takoista ja polttopuun käsittelystä.

Toimin vuosien ajan puuenergiankäytön tutkijana ja teknologiakehittäjänä, enkä silloin törmännyt tutkimuskirjallisuuteen, joka tukisi Kukkosen väitteitä. Useissa varaavissa takoissa päästään muun muassa VTT:n tutkimusten mukaan 80–90 prosentin hyötysuhteeseen, joten nykyiset varaavat takat eivät voi olla merkittävästi huonompia kuin aiemmat.

En löytänyt tutkimusviitteitä siitä, että kuivattu ja tuuletetusti ja sateelta suojassa oleva polttopuu ei säilyttäisi lämpöarvoansa vuosien ajan. Ulkoilmaan yhteydessä olevan polttopuun tasapainokosteus vaihtelee 15–25 prosentin välillä vuodenajan mukaan, joten kotitarvelämmittäjän kokema polttopuun lämpöarvo vaihtelee luonnostaan maksimissaan noin seitsemän prosenttia. Tämä voi olla yksi lähde käsityksille ylivuotisen polttopuun lämpöarvon merkittävästä alenemisesta.

Kukkosen esittämä lehtipuunkaato-ohje kesällä on oikein toteutettuna toimiva, mutta yhtä hyvin voi menetellä toisin ohjeistavan Bioenergianeuvoja-sivuston ohjeiden mukaan. Suosittelen kotitarvelämmittäjille luettavaksi Perinnemestarin klapikirjaa (WSOY, 2013). Siinä on murrettu lukuisia polttopuun käsittelyyn liittyviä myyttejä ja annettu eväät turvalliselle puulämmitykselle ilman turhia kommervenkkejä.

Aki Suokko

filosofian tohtori, tietokirjailija

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide