Veropohjaan porattavat reiät johtavat usein verovelvollisten häiriökäyttäytymiseen - Mielipide | HS.fi

Veropohjaan porattavat reiät johtavat usein verovelvollisten häiriökäyttäytymiseen

Suomen yritysverotusjärjestelmä on keskeisiltä osiltaan hyvä eikä heikennä kansantaloutemme tai yritystemme kilpailukykyä.

Perintö- ja lahjaveron taloudelliset haittavaikutukset ovat vähäisempiä kuin muiden verojen.

3.1. 15:15

Janne Juusela julkisti jälleen kerran käsityksensä, jonka mukaan Suomen talouskasvua tulisi piristää keventämällä kauttaaltaan rikkaiden ja suurituloisten verotusta (HS Mielipide 2.1.). Juusela totesi aivan oikein, että ansiotulojen jyrkkä progressio synnyttää merkittävän rakenteellisen ongelman verotukseemme. Progressiota pitäisi määrätietoisesti alentaa.

Muut Juuselan verotuksen uudistusesitykset eivät ole perusteltuja. Suomen yritysverotusjärjestelmä on keskeisiltä osiltaan hyvä eikä heikennä kansantaloutemme tai yritystemme kilpailukykyä. Veropohjaan porattavat reiät johtavat yleensä verovelvollisten häiriökäyttäytymiseen ja aiheuttavat erilaisia muita ongelmia. Kokemukset t&k-kannustimesta eivät tue uusien verohelpotusten lanseeraamista.

Tutkimus- ja kehitystoimintaa tulee tukea vahvasti verotuksen ulkopuolisin toimin. Jos haluamme menestyä globaalitaloudessa, suomalaisen osaamisen on oltava lähellä kansainvälistä kärkeä. Mitä enemmän työstämme maksetaan kansainvälisillä areenoilla, sitä korkeampi voi elintasomme olla.

Toki jotakin voidaan tehdä verotuksenkin puolella. Jos tutkimukseen ja yliopisto-opetukseen suunnattujen lahjoitusten vähennyskelpoisuutta laajennettaisiin, sopisi se häiriöttömästi verotuksen systematiikkaan.

Suomen osinkoverotukseen sisältyy kummallisia piirteitä. Vikoja ei kuitenkaan tule korjata keventämällä osinkoverotusta kauttaaltaan. Ruotsissa on ollut voimassa osakeyhtiön ja osakkaan kahdenkertainen verotus ikimuistoisista ajoista tähän päivään saakka, eikä sen ole havaittu haittaavan talouskasvua. Muuallakin läntisessä maailmassa on perustellusti säädetty osakeyhtiön ja osakkeenomistajan yhteenlaskettu verokanta merkittävästi pääomatuloverokannan yläpuolelle.

Perintö- ja lahjavero on epäsuosittu vero, mutta sen taloudelliset haittavaikutukset ovat vähäisempiä kuin muiden verojen. Talouden dynamiikan näkökulmasta ei välttämättä ole hyväksi tukea verohuojennuksin dynastisten varallisuuksien kasvua. Luova tuho ja pieni pöhinä kantavat joskus kaunista hedelmää.

Heikki Niskakangas

vero-oikeuden professori emeritus

Aalto-yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide