Ulkoleikit eivät takaa koronaturvallisuutta - Mielipide | HS.fi

Ulkoleikit eivät takaa koronaturvallisuutta

Aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvien lasten pitäisi päästä välillä sisätiloihin nauttimaan lämmöstä ja virikkeistä.

4.1. 2:00

Kevätlukukauden alkaessa Helsingin koulujen aamu- ja iltapäivätoiminta siirtyy pääosin ulkona tapahtuvaan toimintaan. Tuntikausien ulkona olo tammikuun pakkasilla ei takaa koronaturvallisuutta aamu- ja iltapäivätoiminnassa, jos lapsia tulee toimintaan kymmeneltä eri luokalta. Lapset hakeutuvat ulkoleikeissäkin aina lähelle toisiaan ja turvavälejä on todellisuudessa vaikea noudattaa.

Aamutoiminnassa luokkien jakotunnit tulisi perua pahimman ajaksi, jotta aamutoiminnan tarve saataisiin minimoitua. Iltapäivätoiminnassa lapset tulisi tilapäisesti jakaa uudelleen kerhojen välillä niin, että eri toimijoiden ryhmissä olisi lähinnä samoilta luokilta tulevia lapsia. Niitä vanhempia, jotka pystyvät pitämään lapsensa kotona hetken aikaa, voitaisiin kannustaa tähän, vaikka pientä korvausta vastaan.

Pelkästään ulkona tapahtuva toiminta ei ota huomioon lapsen terveydentilaa eikä sitä, ettei lapsella välttämättä ole mukanaan säänmukaista vaatetusta. Myös kerhossa tarjottavan välipalan riittävyyttä lasten energiankulutuksen lisääntyessä on syytä miettiä uudelleen. Jos 7–8-vuotias lapsi viettää aamuparkin, sitten välitunnit, liikuntatunnit ja vielä iltapäiväkerhonkin ulkona, onko tämä lapsen edun mukaista toimintaa?

Tarvitaan uutta ajattelua ja nopeita toimia, jotta lasten ulkona vietettävää aikaa voitaisiin kohtuullistaa. Sisällä tapahtuva koronaturvallinen toiminta onnistuu, jos ryhmissä on mahdollisimman paljon samoilta luokilta tulevia lapsia. Heidät voitaisiin koulupäivän tapaan jakaa luokkakohtaisiin ryhmiin ja päästää aika ajoin nauttimaan sisätiloissa tapahtuvan toiminnan tarjoamasta lämmöstä, levosta ja virikkeistä.

Markku Rönkä

aamu- ja iltapäiväryhmien ohjaaja

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide