Kissa ei ole osa luontoa, eikä sen tule ulkoilla ilman valvontaa - Mielipide | HS.fi

Kissa ei ole osa luontoa, eikä sen tule ulkoilla ilman valvontaa

Kissan päästäminen ulkoilemaan valvomatta on ihmisen kannalta helppo mutta eläinten kannalta huono ratkaisu.

6.1. 2:00

Heta Rousi ja Hannele Luukkainen kirjoittivat (HS Mielipide 26.12.), että kissa on osa luontoa eikä sen ulkoilua pidä kieltää. Kyllä pitää, sekä kissan itsensä että sen saaliseläinten takia.

On yleinen harhaluulo, että kissa olisi helppo lemmikki. Kissa vaatii omistajaltaan paneutumista sen lajityypilliseen käyttäytymiseen ja näiden käyttäytymistarpeiden toteuttamiseen. Voidakseen hyvin kissa tarvitsee paljon kissamaista tekemistä ja turvallista ulkoilua, joko valjaissa tai kissaturvallisessa rakennelmassa. Kissat, jotka eivät sopeudu hyvin virikkeelliseen elämään valvotusti ulkoilevana sisäkissana, ovat harvinaisia poikkeuksia.

Eläinsuojelun näkemyksen mukaan eläin on parempi jättää hankkimatta, jos sen hyvinvointiin ei ole resursseja panostaa riittävästi. Kissan päästäminen ulkoilemaan valvomatta on ihmisen kannalta helppo mutta eläinten kannalta huono ratkaisu.

Kissan valvomattomaan ulkoiluun liittyy paljon eettisiä ja laillisiakin pulmia. Kissa kohtaa ulkona paljon vaaroja, kuten autoja ja petoeläimiä. Kissa ei saisi lain mukaan mennä esimerkiksi lasten leikkipaikoille, mutta kissa itse ei kielloista tiedä. Kissa ei myöskään erottele saaliitaan uhanalaisuuden mukaan. Omistaja on aina vastuussa lemmikkinsä tekemisistä, ja pahimmillaan lasku voi olla tuhansia euroja.

Valvomatta ulkoileva kissa aiheuttaa lukemattomille luonnoneläimille tarpeetonta kärsimystä ja kuolemaa. Meillä ihmisillä on velvollisuus paitsi lemmikkejämme myös niiden saaliseläimiä kohtaan.

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta teki vuosi sitten kannanoton, jossa pyydettiin kiirehtimään kissan vapaan ulkoilun kieltämistä laissa. Poikkeuksena olisivat kissat, jotka liikkuvat rekisteröidyn alkutuottajan tai hevostallin alueella, ja näidenkin tulisi aina olla leikattuja sekä tunnistusmerkittyjä ja rekisteröityjä. Me allekirjoittaneet kannustamme samaan.

Annukka Seppävuori

viestinnän asiantuntija

Suomen eläinsuojelu

Veikko Saarela

puheenjohtaja

Suomen kissaliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide