Lukutaidon edistämiseksi on tehty hartiavoimin töitä monella rintamalla - Mielipide | HS.fi

Lukutaidon edistämiseksi on tehty hartiavoimin töitä monella rintamalla

Yksi työn tärkeimmistä tavoitteista on kirjallisuuden ja lukemisen tuominen mahdollisimman monen ihmisen ulottuville.

5.1. 2:00

Silvia Hosseini esitteli näkemyksiään lukemisesta, lukutaidosta ja niiden edistämisestä kirjailijapuheenvuorossa ”Oikein pitkä tie” (HS 2.1.). On syytä olla iloinen jokaisesta jutusta, jossa tätä tärkeää aihepiiriä käsitellään ja herätetään ihmisiä miettimään lukutaidon ja lukemisen tilaa ja tulevaisuutta, arvoa ja merkitystä.

Hosseini nosti jutussaan esille monta keskeistä asiaa, jotka ovat olleet viime vuosien lukutaitotyön fokuksessa ja joista olen hänen kanssaan samaa mieltä. Kirjallisuuden, lukemisen ja lukutaidon edistämiseksi on tehty hartiavoimin töitä monella rintamalla jo pitkään.

Yksi työn tärkeimmistä tavoitteista on kirjallisuuden ja lukemisen tuominen mahdollisimman monen ihmisen ulottuville osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää yhteiskunnallisesta asemasta tai varallisuudesta riippumatta. Suomessa on tähän huomattavasti paremmat mahdollisuudet kuin kenties missään muussa maassa. Voimme halutessamme yhdessä vahvistaa tämän tavoitteen toteutumisen edellytyksiä.

Suomessa on panostettu ja panostetaan lukutaitotyöhön. Miten tätä työtä tehdään ja miten se näyttäytyy julkisuudessa, siitä tarvitsemme paljon nykyistä enemmän tietoa ja viestintää, joka kutsuu mahdollisimman laajasti yhteiskunnan eri tahoja ja toimijoita mukaan.

Vastuu lukutaidon ja lukemisen tulevaisuudesta ei ole yksin kotien ja koululaitoksen harteilla. Mukaan on saatava päättäjiä ja valta-asemassa toimivia tahoja mahdollisimman laajalti yhteiskunnan eri osa-alueilta, sillä lukutaidon ja lukemisen edistämisen on tultava osaksi yhteiskunnan ja elämämme kantavia rakenteita mahdollisimman laajasti, konkreettisesti ja kattavasti.

Työskentelen kirjallisuuden ja lukemisen edistämisen kentällä monissa eri rooleissa. Viime vuonna sain olla mukana monialaisessa asiantuntijaryhmässä Suomen kustannusyhdistyksen edustajana Opetushallituksen Kansallisen lukutaitostrategian ohjausryhmässä.

Hosseini nappasi minut ja Lukuliikkeen sivuilla julkaistussa tekstissäni esiintyvän lauseen tikunnokkaan saadakseen juttuunsa raflaavan alun. Hosseinin argumentointi ei horjuta näkemystäni siitä, että lukutaito ja lukeminen parantavat ihmisten elämänlaatua. Väitellä sopii, mutta tarkoituksellista, osoittelemalla halventavaa provosoimista en arvosta. Hullulta asetelma tuntuu siksikin, että jutun perusteella Hosseini ei ole eri mieltä kanssani itse asiasta.

”Lukutaidon heikkenemisen kriisi voidaan ratkaista”, Hosseini kirjoitti. Kyllä. Velvollisuutemme on tehdä kaikkemme sen ratkaisemiseksi. Tarvitsemme työhön viisautta, rakentavia näkökulmia, halua kantaa vastuuta koko yhteiskuntamme ja elämämme kannalta merkittävästä asiasta – puheenvuoroja, kirjoituksia, keskustelua ja tekoja, jotka rakentavat parempaa elämää ja tulevaisuutta kaikille.

Minna Castrén

kirjallinen johtaja, Kustannusosakeyhtiö Otava

pääsihteeri, Otavan Kirjasäätiö

hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kirjasäätiö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide