Lajien uhanalaistuminen alkaa paikallisesti - Mielipide | HS.fi

Lajien uhanalaistuminen alkaa paikallisesti

Kansallinen uhanalaisuusluokittelu on välttämätön tietolähde myös maailmanlaajuisen luonnon puolesta.

6.1. 2:00

Jussi Pitkänen kritisoi kansallisen uhanalaisuusluokituksen merkitystä luonnon ja eliöiden kannalta (HS Mielipide 4.1.) todeten, että esimerkiksi Suomessa uhanalaiset susi ja liito-orava on kansainvälisesti luokiteltu elinvoimaisiksi. Tällaisten lajien hyväksi käytettävät resurssit tulisi hänen mukaansa käyttää sellaisten paikallisten lajien suojeluun, joita ei ole muualla, kuten saimaannieriä ja meriharjus.

Juttu kiinnitti ansiokkaasti huomiota endeemisiin uhanalaisiin lajeihin mutta unohtaa sen, että lajikadon polttoaine on paikallispopulaatioiden hiipuminen. Jokainen maailmanlaajuinen uhanalaistuminen alkaa paikallisesti. Jokainen kadonnut paikallispopulaatio vähentää myös geneettistä monimuotoisuutta, joka on lajin elinehto muuttuvassa ympäristössä pitkällä aikavälillä.

On myös muistettava, että jokainen heikkenevä paikallispopulaatio on indikaatio laajemmasta ongelmasta. Lajit eivät heikkene tyhjiössä vaan osana ekosysteemiä. Yhden lajin uhanalaistuminen todennäköisesti tarkoittaa myös monien muiden lajien ja koko elinympäristön heikkenemistä.

Elinympäristöt puolestaan heikkenevät maailmassa hyvin samantyyppisistä syistä: luonnonvarojen ylikulutus, elinympäristöjen pirstoutuminen rakentamisen ja muun maankäytön vuoksi – ilmastonmuutos ja päästöt ovat luontokadon juurisyitä kaikkialla maailmassa.

Ilman tietoa kansallisesta uhanalaistumisesta luontokato tapahtuisi paljon helpommin huomaamattamme. Kansallinen uhanalaisuusluokittelu on siksi välttämätön tietolähde työssämme myös maailmanlaajuisen luonnon puolesta.

Tanja Suni

tutkimusjohtaja, ympäristöministeriö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide