Ammattiyhdistysliikkeen on ryhdyttävä poistamaan palkkaeroja - Mielipide | HS.fi

Ammattiyhdistysliikkeen on ryhdyttävä poistamaan palkkaeroja

5.1. 2:00

Suomalainen ammattiyhdistysliike on unohtanut, mitä solidaarisuus tarkoittaa. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että samassa veneessä olevien heikompien puolia pidetään oman asemankin kustannuksella. Ammattiyhdistysliikkeen olisi aika tunnustaa historiallinen yhtäläinen roolinsa palkkaepätasa-arvon luomisessa ja ylläpitämisessä mies- ja naisvaltaisten alojen välillä ja pyytää tätä anteeksi sekä alkaa radikaalisti ajaa erojen poistamista kaikin keinoin.

Ammattiyhdistysliikkeen on muutenkin päivitettävä solidaarisuuskäsitteensä tavalla, joka tunnustaa myös sen historiallisen valta-aseman nurjat puolet, esimerkiksi siihen liittyvän osallisuuden vähemmistöjen epätasa-arvon ylläpitämisessä työmarkkinoilla. Tämänkaltaisilla toimilla voitaisiin legitiimisti taas vaatia ammattiyhdistysliikkeen tunnustamista työnantajienkin puolelta koko yhteiskunnan hyvinvoinnin vuoksi.

Juho Korhonen

sosiologian apulaisprofessori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide