Nykyiset koronarajoitukset ovat epäjohdonmukaisia - Mielipide | HS.fi

Nykyiset koronarajoitukset ovat epäjohdonmukaisia

Rajoitukset tulisi nyt kohdentaa niihin, joita toimenpiteillä on tarkoitus suojella, eli rokottamattomiin.

6.1. 2:00

Koronaviruksen omikronmuunnos leviää laaja-alaisesti ja hallitsemattomasti. On jokseenkin selvää, että me kaikki tulemme koronaviruksen nyt kohtaamaan ja suuri osa meistä tulee sairastumaan.

Rokotteet antavat hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan, mutta suoja oireettomalta tai lievältä taudilta näyttää jäävän täysin rokotetuillakin vaatimattomaksi. Hyvällä rokotekattavuudella turvaamme kuitenkin terveydenhuollon kapasiteettia ja varmistamme yhteiskunnan toimintojen jatkuvuuden.

Nyt asetetut rajoitukset ovat epäjohdonmukaisia, eivätkä monetkaan niistä perustu tieteelliseen näyttöön. Ne eivät myöskään ole oikeasuhtaisia ja kohtuullisia. Miksi esimerkiksi on mahdollista mennä vetämään päiväkännit kaljakuppilaan mutta kuntosalille ei pääse treenaamaan?

Virus leviää kaikissa sisätiloissa, missä ihmiset ovat toistensa kanssa tekemisissä, mutta joihinkin tilanteisiin liittyy selvästi suurempi tartuntariski kuin muihin. Ulkonakin koronatartunnan voi tietysti saada, jos on paljon ihmisiä ahtautuneena tiiviisti, mutta riski vaikuttaa huomattavasti pienemmältä.

Rajoitukset tulisi nyt kohdentaa niihin, joita toimenpiteillä on tarkoitus suojella, eli rokottamattomiin. Nyt pitäisikin rajoittaa rokottamattomien liikkumista sisätiloissa. Koronapassin poistaminen käytöstä oli virhe.

Ehdotan, että pikimmiten otettaisiin käyttöön rokotuspassi, eli vain täysin rokotettuna pääsisi sisätiloihin. Ja kyseessä todellakin olisi nimensä mukaisesti rokotuspassi, jota negatiivinen testitulos ei muuta vihreäksi. Tammi-helmikuun pakkasten ja rokottamattomien pakottamisen viettämään vapaa-aikansa ulkotiloissa luulisi lisäävän rokottautumisintoa.

Ymmärrän, että rokotuspassi voidaan nähdä syrjivänä ja voi olla lainsäädännöllisesti erittäin vaikea saada sitä käyttöön. Rokottamattomien syrjinnälle löytynee kuitenkin aika laaja kannatus tilanteessa, jossa vaihtoehtona on meidän rokotettujen elämän rajoittaminen merkittävällä tavalla, rajoitusten terveydellisistä myöhäisvaikutuksista ja monien yrittäjien taloudellisista katastrofeista puhumattakaan.

Lienee mahdollista hyväksyä yrityksille ja eri palveluntuottajille rokotuspassin käyttöönotto ilman sen kummempia lainsäädännöllisiä toimenpiteitä, ja jos tulisi kanteluita tasa-arvovaltuutetulle tai syytteitä syrjinnästä, näiden osalta voitaisiin tehdä päätös jättää yrittäjät tuomitsematta yleisen edun ja hyvinvoinnin nimissä.

Nyt on aika toimia. Elämän tulee jatkua, ja yhteiskunta tulee pitää toimintakykyisenä. Rokotetut eivät voi jäädä rokottamattomien panttivangeiksi.

Kimmo Ketola

erikoislääkäri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide