Lumikuormien kippaaminen Itämereen on lopetettava - Mielipide | HS.fi

Lumikuormien kippaaminen Itämereen on lopetettava

Onko Itämeren suojelu Helsingin kaupungille vain sanahelinää?

Lumikuorma kipattiin mereen Hernesaaressa viime vuoden tammikuussa.

5.1. 14:30

Vaikka lunta on maassa vasta vähän, lumikuormia ajetaan jo täyttä vauhtia Itämereen Hernesaaressa. Itseään vahvasti luonnon puolustajaksi mainostava Helsinki ohjeistaa kaupungin asukkaita jätteiden lajittelemiseen ja niiden oikeaan käsittelyyn mutta ajattaa itse vuosittain likaista jätelunta edelleen suoraan mereen. Pahimpina lumitalvina Hernesaaresta kipattavien kuormien määrä on ollut jopa 40 000 kuorma-autollista.

Tänä talvena tämä Helsingin käytäntö tulee aiheuttamaan poikkeuksellista ja pysyvää meriveden likaantumista. Koronapandemian vuoksi kaduilla ja lumipenkoissa on suuri määrä käytettyjä kasvomaskeja, jotka hajoavat erittäin hitaasti.

Maa-alueilla sijaitsevien lumen vastaanottoasemien lumikasojen alta on vuosittain löytynyt pahimmillaan polkupyöriä ja paljon muuta kaatopaikoille ja virallisille jätteenkäsittelyasemille kuuluvaa jätettä ja roskaa. Näistä sulamiskasoista myös HS on silloin tällöin uutisoinut valokuvien kera. Maskien lisäksi mereen kipataan siis paljon muutakin roskaa.

Ruotsissa jätelumen kaataminen mereen ei ole enää sallittua. Suomessakaan ei tiettävästi ole Helsingin lisäksi muita kaupunkeja, jotka pilaavat merta tai vesistöä jätelumikuormilla.

Arvoisat kaupungin päättäjät, onko niin, että kun jätteet upotetaan meren pinnan alle, niin ympäristöongelma ikään kuin katoaa? Onko Itämeren suojelu Helsingin kaupungille vain juhlapuheiden sanahelinää?

Jukka Laitasalo

asianajaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide