Natosta pitää keskustella pelottomasti - Mielipide | HS.fi

Natosta pitää keskustella pelottomasti

6.1. 2:00

Lapin Kansa kirjoittaa, että turvallisuuspoliittisen tilanteen muuttuminen pakottaa Suomen harkitsemaan Nato-jäsenyyttä.

”Nato-takki kääntyy urakalla poliittisissa piireissä. Tuoreimmat käännynnäiset tulevat vihreistä. Aiemmin Nato-kielteinen europarlamentaarikko Ville Niinistö kertoo nyt olevansa ainakin puoliksi jäsenyyden kannalla. Mielenmuutos johtuu turvallisuuspoliittisen asemamme muutoksesta, Venäjän toimista sekä Euroopan demokraattisen ja rauhanomaisen kehityksen epävarmuudesta.”

”Moni Nato-vastustaja ei halua edes puhua jäsenyydestä. He luottavat vanhaan, Urho Kekkosen lanseeraamaan linjaan, missä itänaapuri saadaan pidettyä omalla puolella rajaa ystävyydellä, yhteistyöllä ja avunannolla sekä puolueettomuudella. Ajat vain eivät ole entiset. EU-Suomi on osa länttä ja jo syvällä Nato-yhteistyössä.”

”Uudessa tilanteessa Suomen on punnittava Nato-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja sekä alettava miettiä vakavasti jäsenyyden hakemisen parasta ajankohtaa. Prosessi ei ole läpihuutojuttu ja voi viedä vuosia. Tämä edellyttää avointa ja pelotonta keskustelua asioista, joista meillä on ollut tapana vaieta.”

Kainuun Sanomien mukaan ”epäselvät latteudet” lannistavat äänestysintoa tulevissa aluevaaleissa.

”Puolueet ovat lupailleet tunteisiin vedoten vaikka mitä. Ehdokkaat ovat perustelleet keskittämistä, luoneet lämpimiin kohtaamisiin perustuvia mielikuvia kaikkien saatavilla olevista lähipalveluista. Sellaisten vaalimainoksissa vanhus ulkoilee hoivakodin pihalla kahden iloisen hoitajan käsipuolessa, ja potkurilla ohi kiitävä kyläläinen iloisesti tervehtää tuttujaan. Ensi viikolla labrakokeisiin ja samalla kuulumisten vaihtoon.”

”Mielikuva on varmasti sellainen, jonka moni meistä haluaisi.”

”Hyvinvointialueista käyty keskustelu on ollut tunteikkaiden mielikuvien valuttamista tai hallinnollista humppaa, joista kummastakin ovat puuttuneet konkreettiset ratkaisut ja tilanteiden kuvaukset. Nyt on korkea aika saada selkeitä ja konkreettisia viestejä.”

Maaseudun Tulevaisuus palaa presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen ja kansalaisten väsymiseen koronapandemiassa. Erimielisyys on Niinistön mukaan alkanut näyttäytyä eripuraisuutena ja pahan tahdon levittämisenä.

”Ollaan sitten viranomaisten ohjeista mitä mieltä tahansa, jokaisella on vastuu omasta ja muiden terveydestä. Nyt tarvitaan Niinistön peräänkuuluttamaa sitkeyttä, koska korona edellyttää maratoonarin sisua.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide