Juhlapyhien jälkeen joulukinkut eivät kelpaa kuluttajille edes polkuhintaan - Mielipide | HS.fi

Juhlapyhien jälkeen joulukinkut eivät kelpaa kuluttajille edes polkuhintaan

On aika hioa kysynnän ja tarjonnan suhde älykkäämmäksi ja vähentää ruokahävikkiä.

6.1. 2:00

Kävin ruokakaupassa uudenvuoden jälkeen. Kylmäaltaassa pötkötti polkumyynnissä iso kasa joulukinkkuja, jotka eivät alle kahden euron kilohintaan olleet kelvanneet kuluttajille. Possujen elämä päätyi siis ruokahävikkiin.

Suomessa ruokahävikiksi päätyy yli 300 miljoonaa kiloa elintarvikkeita joka vuosi. Tämä on kestämätön kehityskulku, ja haastaisin nyt vuoden alusta ilmastotalkoiden nimissä eri tahoja toimiin ruokahävikin pienentämiseksi. Haastan tuotanto- ja jakeluketjut seuraamaan kysyntää paremmin, markkinoimaan hävikkiriskissä olevia pakkausviallisia tai erääntyviä tuotteita erikseen. Kuluttajia suosittelen ostamaan tarvetta varten, suunnittelemaan ruokahuoltoa ennalta sekä hyödyntämään hävikkiin menossa olevaa ruokaa kaupoissa ja ravintoloissa.

Myös meille vähemmän tiedostaville kuuluttajille tulisi ruokapiirien lisäksi kehittää sovelluksia, joiden avulla voi helposti tilata tuottajalta lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Kuljetusketjut kaupoista ja ravintoloista kotiin meillä toimivat jo sujuvasti, ja seuraavaksi on aika hioa kysynnän ja tarjonnan suhde älykkäämmäksi.

Ulla Brusila-Relas

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide