Ydinvoiman elinkaaripäästöt ovat pienet - Mielipide | HS.fi

Ydinvoiman elinkaaripäästöt ovat pienet

9.1. 2:00

EU:n komissio antoi tärkeän signaalin esittäessään ydinvoimaa ”vihreäksi energiamuodoksi” taksonomiaterminologiassaan. Syyt muunlaiselle esitykselle olisivatkin olleet tosiasioiden vastaisia. Muun muassa Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tutkimusten mukaan ydinvoiman elinkaaripäästöt – tuotantoketjut ja itse tuotanto mukaan lukien – ovat energiamuotojen vertailussa käytännössä yhtä pieniä maalla tuotettavan tuulivoiman kanssa, eli verrokkien pienimmät. Taakse jäävät siis muun muassa aurinkosähkö, vesivoima sekä merituulivoima, jotka nekin ovat hyvin vähäpäästöisiä.

Energiasektori ja ilmastoasiantuntijat, kuten IPCC , ovat tämän tienneet jo vuosikausia, ja onkin planeettamme kannalta erinomaisen tärkeää, että poliittiset tahot ovat asiaan havahtuneet. Suomen, Euroopan ja maailman energiapaletin pitäisikin tulevaisuudessa koostua kaikista vähäpäästöisistä energiamuodoista, joihin ydinvoima ehdottomasti kuuluu.

Antti-Jussi Vesa

kauppatieteiden maisteri, valtiotieteiden maisteri, Pori

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide