Tarvitsemme keskitettyjä biojätepisteitä - Mielipide | HS.fi

Tarvitsemme keskitettyjä biojätepisteitä

Jos jokaiseen omakotitaloon joudutaan hankkimaan biojätekompostori, syntyy huomattavia kuluja ja heikko lopputulos.

9.1. 2:00

Uudistuneessa jätelaissa ja -asetuksessa biojätteen erilliskeräystä ollaan laajentamassa myös omakotitaloihin viimeistään heinäkuussa 2024. Biojätteen erilliskeräyksen voi lain mukaan korvata kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla.

Jos jokaiseen omakotitaloon joudutaan hankkimaan biojätekompostori, syntyy huomattavia kuluja ja heikko lopputulos. Biojätteen kompostointi vaatii paljon. Pitää olla motivaatiota, taitoa ja aikaa. Kompostointi aiheuttaa myös kustannuksia ostettavan karikkeen muodossa. Lisäksi syntyvä lopputuote on usein heikkolaatuista ja vaatii sijoituspaikan. Eli minne tämä uusjäte, joka muistuttaa jossain tapauksissa multaa, sijoitetaan? Laitetaanko se sekajätteeseen?

Järkevin ja taloudellisin tapa olisi sijoittaa nykyisten keskitettyjen jätepisteiden oheen biojätepisteitä, jonne biojätteen voisi mukavasti viedä muiden jätteiden vientireissulla. Näistä pisteistä biojäte vietäisiin biojätteen suurkäsittelykeskuksiin, joissa jäte ammattimaisesti muutettaisiin mullaksi.

Heikki Kärkkäinen

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide