Pienkustanteet ovat harvoin esillä kirjakaupoissa - Mielipide | HS.fi

Pienkustanteet ovat harvoin esillä kirjakaupoissa

Pienkustantajilla ei ole juuri varaa mainostaa painamiaan kirjoja toisin kuin suurilla kustantajilla.

11.1. 2:00

Olen tamperelaisen pienkustantajan kirjoittaja. Kuudes kirjani valmistuu kohta, yksi on palkittu ja ensimmäisistä ollaan tekemässä äänikirjoja. Kääntämisestäkin on jo keskusteltu.

Kustantajani palkkioiden ja Sanaston kirjastopalkkioiden avulla pystyn seuraamaan, paljonko kirjojani ostetaan ja lainataan. Pienkustantajilla ei kuitenkaan ole juuri varaa mainostaa painamiaan kirjoja toisin kuin suurilla kustantajilla, joista yhdellä, Otavalla, on omistuksessaan oman perinteisen kirjakauppansa lisäksi toinen kahdesta suurimmasta suomalaisista kirjakauppaketjusta eli Suomalainen kirjakauppa.

Olen soittanut ystävilleni ympäri Suomea – paikkakuntiin, joissa olen toiminut äidinkielen ja luovan kirjoittamisen opettajana – ja pyytänyt heitä tarkistamaan, onko paikallisissa kirjastoissa tai kirjakaupoissa kirjojani. Oli erinomainen ajankohta ennen joulua kysellä omien kirjojeni näkyvyydestä. Tulos oli odotuksieni mukainen: kirjojani ei paljon näy. Minulla ei kuitenkaan ole varaa perustaa pientä mainostoimistoa, jonka avulla voisin mainostaa minun ja muiden pienkustantajien kirjoittajien kirjoja, ainakaan yksin.

Ennen vanhaan, kun olin itse opiskelija Helsingin kaupunginkirjastossa, kirjastot valitsivat itse kirjansa ottaen huomioon myös väestöpohjan, jolla ne toimivat. Tämä selvästi lisäsi esimerkiksi köyhimpien kaupunginosien lainaajien määrää ja jopa poikien lukuintoa, mistä ollaan nyt jälleen huolissaan. Nykyään kirjat tilataan keskitetysti Kirjavälityksestä sen mukaan, mitä kirjoja toivotaan, ja niitä myös kilpailutetaan neljästi vuodessa.

Kaikki keskittäminen hioo kulmat ympäripyöreiksi ja toimii liian suoraviivaisesti ottamatta huomioon tärkeitä tai inhimillisiä näkökulmia ja periaatteita. Pieni on kaunista, sanottiin ennen vanhaan. Kirjoittakaa, pienkustantajien kirjoittajat ja omakustanteiden painattajat! Kirjastot ovat yhä koulujen ohella Suomen kulttuurin kivijalkoja ja meidän veronmaksajien tukemia.

Ritva Hartzell

kirjailija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide