Elämäkerran kirjoittajina selitimme, miksi Aino Malmberg toimi valitsemallaan tavalla - Mielipide | HS.fi

Elämäkerran kirjoittajina selitimme, miksi Aino Malmberg toimi valitsemallaan tavalla

”Oikeutetun väkivallan hyväksyminen” ei ollut kirjoittajien kannanotto väkivaltaan.

8.1. 2:00

Kiitämme kirjaamme kohdistuneesta mielenkiinnosta, joka nosti näkyviin julkisuudessa tuntemattomaksi jääneen Aino Malmbergin ja hänen toimintansa (HS Kulttuuri 6.1.).

Kirja-arviossaan Erkki Vettenniemi kiinnittää huomiota kohtaan, jossa kerromme, miten Aino Malmberg ”hyväksyi oikeutetun väkivallan”. Toisin kuin Vettenniemi antaa ymmärtää, tämä kertoo tietenkin vain ja ainoastaan Malmbergin ymmärtävästä suhteesta väkivaltaan. Elämäkerran kirjoittajina tehtävämme on ollut sijoittaa hänet omaan aikaansa ja selittää, miksi hän toimi valitsemallaan tavalla. Kyseinen tutkimustulos ei ole kirjan kirjoittajien kannanotto väkivaltaan.

Malmbergin etunimiasiassa Vettenniemen huomautus lempinimi-ilmauksesta on aiheellinen. Parempi olisi ollut puhua vaikkapa Malmbergin kahdesta kutsumanimestä, joita käytettiin rinnakkain, kunnes Aino-nimi vakiintui. Sekä Aina- että Aino-nimi löytyvät Malmbergia koskevista virallisista asiakirjoista ja muistakin lähteistämme. 1800-luvun kontekstissa kysymys niin sanotusta oikeasta tai virallisesta nimestä on monimutkainen.

Nimien kirjoitusmuodot vaihtelivat, ruotsin- ja suomenkielisiä nimiä käytettiin samaan aikaan ja kirkonkirjoihin merkitty nimi ei välttämättä ollut käytössä missään muussa yhteydessä. Niin tai näin, voimme todeta, että Pereniusten pappisperheen rakkaalla lapsella oli monta nimeä – ja se oli oikeastaan kuin enne siitä, miten monitahoinen ja -alainen persoona hän elämässään oli.

Marjo-Riitta Antikainen

Espoo

Erkki Tuomioja

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide