On aika keskustella myös sosiaalihuollosta - Mielipide | HS.fi

On aika keskustella myös sosiaalihuollosta

Terveydellinen näkökulma on liian suppea sellaisissa ongelmissa kuin huostaanotot, leipäjonot, päihdeongelmat, avioerot ja kouluvaikeudet.

12.1. 2:00

Seurasin vastikään äimistyneenä Yle TV1:n ajankohtaisohjelmaa, jossa poliitikot väittelivät tulevien hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvistä näkökulmista ja haasteista. Keskustelu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta rajautui lähes ainoastaan terveydenhuollon kysymyksiin.

Mihin pyritään sillä, että aluevaaleissa keskustellaan vain terveydenhuollosta ja hoitajien palkoista? Onko niin, että sosiaalihuollon asemaa ja kysymyksiä on vaikea sanoittaa? Vai onko toinen puolikas, ”so”, ehdokkaille vaaleissa menestymisen kannalta merkityksetön?

Tuntevatko puheenjohtajat ja kansanedustajat lastensuojelua, vammaispalveluja, aikuissosiaalityötä, oppilashuoltoa, päihdepalveluja, vanhustenpalveluja tai vaikkapa perhekeskusten palvelusisältöjä muutamia sosiaalihuollon sisältöjä mainitakseni? Miksi näistä ei ole tarvetta keskustella?

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymykset nousevat entistä enemmän areenalle kasvavan eriarvoistumisen myötä. Terveydellinen näkökulma on liian suppea sellaisissa ongelmissa kuin huostaanotot, leipäjonot, päihdeongelmat, avioerot ja kouluvaikeudet.

Sosiaalihuolto, sosiaalipalvelut, sosiaaliturva ja vanhusten palvelut muodostavat puolet sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaiskustannuksista. Eli terveydenhuollolla ei ole kustannusviitekehyksestä tarkasteltuna etulyöntiasemaa hyvinvointialueilla. Sosiaalialan ammatit ovat yleishyödyllisiä ammatteja, jotka reagoivat yhteiskunnalliseen muutokseen ja rakenteellisiin epäkohtiin. Niiden tarve kasvaa tulevaisuudessa.

Sosiaalista vastuuta ja eettisiä kysymyksiä tulee korostaa yhä useammin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Päätökset ja niihin liittyvä vuorovaikutus tulevat olemaan hyvinvointialueilla jatkuvan tarkastelun ja kritiikin alla. Sosiaalialan eettisille näkemyksille ja tulkinnalle on jatkuva kysyntä. Sosiaalinen vastuu on luonteeltaan yhteisöllistä, ja siten vastuuta määrittelevät aiempaa enemmän useat henkilöt erilaisilla ammatillisilla taustoilla.

Köyhyys, eriarvoisuus, tasa-arvo, työntekijöiden hyvinvointi ja turvallisuus ovat sosiaalisia kysymyksiä, jotka korostuvat entisestään päätöksenteossa sekä asiantuntija-ammateissa. Sosiaalipoliittinen panostus vähentää eriarvoisuutta, mikä vahvistaa sosiaalista pääomaa, joka puolestaan lisää hyvinvointia. On aika keskustella rohkeasti sosiaalihuollosta.

Alpo Heikkinen

erityisasiantuntija, sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide