Paljon lukevat oppilaat ovat parhaita houkuttelemaan muita tarttumaan kirjaan - Mielipide | HS.fi

Paljon lukevat oppilaat ovat parhaita houkuttelemaan muita tarttumaan kirjaan

Lukuahmattien pitäisi saada enemmän kertoa lukukokemuksistaan.

9.1. 2:00

On täysi syy olla huolestunut varsinkin poikien heikentyneestä lukutaidosta (Kai Ekholm, HS Mielipide 6.1.). Sujuvaa lukutaitoa tarvitaan monissa oppiaineissa, myös matematiikan sanallisissa tehtävissä ja teknisen työn ohjeissa. Myös netin käytössä hyvät luku- ja kirjoitustaidot ovat välttämättömiä, ettei netissä tule huijatuksi.

Helsingin Sanomat kertoi (4.12.2019), että sadan suomalaisen lapsen joukossa on keskimäärin 20 heikosti lukevaa poikaa ja seitsemän heikosti lukevaa tyttöä.

Juuri paljon lukevat oppilaat ovat parhaita houkuttelemaan muita tarttumaan kirjaan. Näiden lukuahmattien pitäisi enemmän saada kertoa lukukokemuksistaan.

Älylaitteilla pelailu todistetusti laajentaa pelaavien lapsien englannin sanastoa, ja kun englannin sanoja tuputetaan sosiaalisen median lisäksi myös muualla mediassa, jää äidinkielemme suomi varjoon. Hyvä suomen luku- ja kirjoitustaito ja kieliopin hallinta ovat kuitenkin vieraiden kielten oppimisen perusta.

Jokainen lapsi huomaa, miten suomen kielessä sanat äännetään niin kuin ne kirjoitetaan melkein aina. Siksi on ilo lukea ja kirjoittaa suomea. Vaikka englannin kieli kylpee mediajulkisuudessa Suomessakin, on lukemaan opettelu sillä kielellä tuskallista lapsille. Suomessa meidän kannattaa korostaa tätä suomen kielen mahtavaa ominaisuutta.

Vaikka koulunkäynti aloitetaan englanninkielisissä maissa 5–6-vuotiaina, läksyjä on runsaasti ja koulupäivät pidempiä kuin Suomessa, ei sujuvaa luku- ja kirjoitustaitoa opita yhtä nopeasti kuin Suomessa.

Nuoren lukijan on kiva päästä lukemaan iltasatua perheen nuoremmille lapsille, osoittaa lukutaitonsa isälle, äidille, isovanhemmille ja kummeille.

Hannu Pirinen

opettaja eläkkeellä, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide