Kun vanhempani lähti tapaamaan ystäviään, tiesin kamalien aikojen olevan edessäni - Mielipide | HS.fi

Kun vanhempani lähti tapaamaan ystäviään, tiesin kamalien aikojen olevan edessäni

Perheeni kyvyttömyys puhua vanhempani alkoholin liikakäytöstä on johtanut siihen, että en ole enää perheenjäsenteni kanssa missään tekemisissä.

10.1. 2:00

Julkisuudessa puhutaan alkoholistiperheistä, joissa viinapullon korkki ei pysy kiinni (esimerkiksi HS Kolumni 6.1.). Entä perheet, joissa alkoholi ei ole jokapäiväiseen elämään vaikuttavaa, vaan liikakäyttö on satunnaista? Alkoholi oli läsnä lapsuuteni jokaisena päivänä, vaikka vanhempani ei olisi aikoihin juonut tippaakaan.

Vanhempani ei ollut perinteinen alkoholisti: kyse ei ollut päiviä kestävistä alkoholinhuuruisista juhlista tai piilotetuista pulloista. Kun vanhempani lähti tapaamaan ystäviään, minun kannaltani se oli joka kerta kauhun teatteria. Koko lapsuuteni tiesin, milloin viimeinen bussi tai juna kulki: valvoin ja odotin. Jos askelia ei kuulunut, pelkäsin, että jotain on sattunut. Jos taksin ovi kolahti, tiesin, että silloin olisivat kamalat ajat edessä.

Yli viidentoista vuoden ajan, noin kymmenen kertaa vuodessa, olen pelännyt vanhempani oman ja perheeni turvallisuuden puolesta. Yksin ja ilman tukea tai lohdun sanaa keneltäkään.

Olin lapsena täysin yksin asian kanssa ja olen edelleen. Itse asianomaisen kanssa keskustelu on ollut mahdotonta, koska hän ei itse ilmeisesti muista tapahtuneista mitään. Toinen vanhempani viittaa asialle kintaalla kertoen, että se oli sen ajan tapa. Nuoremmat sisarukseni, joita suojelin todistamasta kaatokännistä vanhempaa, kertovat minulla olevan ongelmia, kun en ole päässyt lapsuudenkokemusteni ylitse. Perheeni on päättänyt, että lapsuuteni oli ihana ja kultainen. Minä olen ongelma, kun näen asian toisin.

Vaikka alkoholiongelma ei ollut jokapäiväinen, se rikkoi lapsuuteni ja turvallisuudentunteeni pysyvästi. Olimme alkoholiperhe, vaikka emme olleet perinteisessä mielessä alkoholistiperhe. Perheeni kyvyttömyys puhua asiasta on johtanut siihen, että en ole enää perheenjäsenteni kanssa missään tekemisissä.

Alkoholiongelmaisen lapsi

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide