Päästäkää nuoret pelaamaan – ja aikuiset myös! - Mielipide | HS.fi

Päästäkää nuoret pelaamaan – ja aikuiset myös!

Koronavirusta suurempia uhkia ikäluokallemme ovat sydän- ja verisuonitaudit.

11.1. 2:00

Hallitus on esittänyt julkisten tilojen sulkemista alkuun pariksi viikoksi mutta käytännössä epämääräiseksi ajaksi. Syynä on tietenkin nopeasti leviävä koronavirus, jonka vaikutukset vaihtelevat tappavasta olemattomaan.

Lasten ja nuorten harrastusten rajoituksia suunnitellaan. Niiden haitat ovat välittömiä ja vaikutukset pysyviä. Samoin on asia myös aikuisten ryhmäliikunnan kanssa – lopullinen vaikutusaika on tietenkin lyhyempi.

Etelä-Suomen aluesarjassa pelaavan lentopallojoukkueemme pelaajien keski-ikä on runsaat 40 vuotta. Lentopallo on ollut lajimme kymmeniä vuosia. Olemme kahden vuoden aikana joutuneet keskeyttämään pelikautemme nyt jo kahdesti kesken kaiken. Monet sarjamme joukkueet ovat luopuneet toivosta ja lopettaneet näiden kieltojen takia.

Meidän ikäisiämme 40–60-vuotiaita on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kahden vuoden aikana muutamia kymmeniä. Joitain satoja on sairastunut vakavasti. Olemme tunnollisesti noudattaneet suosituksia rokotteista ja etäisyyksistä, eikä peleistämme ole tullut tartuntoja. Pelaamaan ei ole päässyt ilman koronapassia.

Suurempi uhka ikäluokallemme ovat sydän- ja verisuonitaudit. Sen takia olemme jatkaneet harjoitteluamme vuodesta toiseen, mutta nyt se on estetty. Uuden liikuntalajin etsiminen on tässä iässä käytännössä myöhäistä, sillä vanha koira ei helposti uusia temppuja opi. Lupaus koronapassin vapauttavasta vaikutuksesta tuntuu viime päivien uutisten valossa huijaukselta.

Koronaviruksen riskitaso on syytä arvioida tarkoin kokonaisuuden suhteen. Esitettyjen lukujen perusteella se näyttää pieneltä verrattuna muihin ikäistemme uhkakuviin.

Pelastakaa meidät – antakaa meidän pelata.

Timo Hyvönen

lentopalloilija vuodesta 1979

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide