Helsinki etsii parempia ratkaisuja lumenkäsittelyyn - Mielipide | HS.fi

Helsinki etsii parempia ratkaisuja lumenkäsittelyyn

Lumen kippaaminen mereen on huonoista vaihtoehdoista ympäristön kannalta edelleen vähiten huono.

14.1. 2:00

Jukka Laitasalo vaati (HS Mielipide 6.1.) Helsinkiä lopettamaan lumikuormien kippaamisen mereen Hernesaaressa. Tämä on Helsingin kaupungin tavoite.

Asian toteutusta vaikeuttaa se, että Hernesaari on lumenkäsittelymääriltään kaupungin suurin lumenvastaanottopaikka eikä lähialueella ole tilaa korvaavan paikan perustamiseen. Lumen kuljettaminen kaukaisemmille vastaanottopaikoille lisäisi hiilidioksidipäästöjä, ruuhkauttaisi kantakaupungin katuja ja hidastaisi niiden puhdistusta. Siksi lumen kippaaminen mereen on huonoista vaihtoehdoista ympäristön kannalta edelleen vähiten huono.

Ympäristöministeriön vuonna 2020 teettämän selvityksen perusteella roskaantuminen on todennäköisesti suurin ympäristöhaitta, joka lumen kaatamisesta mereen aiheutuu. Hernesaaren merivastaanottopaikalle tuodusta lumesta tehtiin viime talvena roskaisuusselvitys. Sen mukaan mereen joutuu lumen mukana kiintoainesta, roskaa ja pieni määrä mikromuovia.

Suurin osa kiintoaineksesta on hiekoitussepeliä, joka painuu meren pohjaan kippauslaiturin reunaan. Kiintoaines ruopataan ylös merestä talven jälkeen. Roskien leviämistä puolestaan pyritään ehkäisemään verhopuomin avulla, ja kelluvat roskat kerätään pois.

Lumenkaato toimii yhtenä mikromuovien reittinä mereen, mutta mikromuovia kulkeutuu vesistöihin myös siitä lumesta, jota ei kuljeteta lumenkäsittelypaikoille. Katujen hulevedet mikromuoveineen päätyvät joka tapauksessa ainakin osittain hulevesiverkostosta mereen ympäri vuoden.

Ratkaisuja etsitään. Yhtenä keinona kaupunki kokeilee lumensulatuskontin käyttöä. Sulatuskonttiratkaisujen ongelmana on kuitenkin energiankulutuksen ja vesienkäsittelyn lisäksi niiden vaatimaton kapasiteetti. Pelkästään kantakaupunkiin kontteja tarvittaisiin vähintään useita kymmeniä.

Tehokkaiden keinojen löytäminen lumenkäsittelyn haittavaikutusten vähentämiseksi on tärkeää. Kaupunki on sitoutunut Itämeren suojeluun Turun kanssa aloittamassaan Itämerihaasteessa, joka sisältää lähes 120 toimenpidettä vesien suojelemiseksi. Myös Helsingin hulevesiohjelma tukee vesiensuojelutavoitteita.

Kari Pudas

tekninen johtaja

Esa Nikunen

ympäristöjohtaja

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide