Koronaviruskriisin hallinta kannattaisi siirtää valtiolta asiantuntijoille - Mielipide | HS.fi

Koronaviruskriisin hallinta kannattaisi siirtää valtiolta asiantuntijoille

Politisoitumisen vuoksi poukkoilevan ohjauksen tilalle saataisiin todelliseen tilannekuvaan perustuva näkemys.

13.1. 2:00

Viimeistään omikronin aika on osoittanut, etteivät keskeiset ministerit, ministeriöt ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toimi kohtuullisessa yhteistyössä. Vänkääminen lähiopetuksen turvattomuudesta luo huolta. Hallinto-oikeuksien päätökset aluehallintovirastojen rajoitustoimista syövät uskottavuutta. Karanteeniajat ovat liian pitkiä. Suositukset testaamisesta ja jäljittämisestä syövät terveydenhuollon toimintakykyä, koska molemmat ovat menettäneet mielekkyytensä ruuhkautumisen vuoksi. Itse jouduin setvimään uudenvuodenaattona joulunpyhien koronainfektioita. Junat menivät jo.

Poliittinen ohjaus ulottunee varsin syvälle nykyisiin virallisiin asiantuntijaelimiin. Vaikuttaa, että asiantuntijat ovat joutuneet etsimään perusteluja poliittisesti päätettyihin asioihin. Järjestys on vääntynyt nurinkuriseksi, koska päätösten yhtenä perustana pitäisi olla riippumaton asiantuntijanäkemys.

Toiminnallisessa vastuussa olevat ovat ryhtyneet itsenäisesti yhteistyöhön ja ottamaan vastuuta. Infektiolääkärit ovat ehdottaneet yksimielisinä korjauksia koronastrategian kipukohtiin ja sivistysjohtajat suosittaneet lähiopetusta. Nyt kannattaisi pikaisesti luoda itsenäinen kriisiryhmä terveyden, sivistystoimen ja elinkeinotoiminnan asiantuntijoista, jotka päivittäisivät kahden päivän välein suunnitelmaa koronatsunamin hoitamisesta. Siten saataisiin politisoitumisen vuoksi poukkoilevan ohjauksen tilalle todelliseen tilannekuvaan perustuva näkemys.

Asiantuntijavaltaa rajaisivat THL:n rooli lausuntojen antajana, sosiaali- ja terveysministeriön rooli säädösten valmistelijana ja eduskunnan rooli lainsäätäjänä. Näitä kaikkia poliittisesta ohjauksesta irrotettu asiantuntijapaneeli vauhdittaisi.

Risto Mäkinen

yleislääkäri, Lempäälä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide