Aluevaaleissa ei äänestetä bensan hinnasta - Mielipide | HS.fi

Aluevaaleissa ei äänestetä bensan hinnasta

Aluevaaleissa voi vaikuttaa tärkeisiin asioihin, joihin tulevilla valtuustoilla on päätösvaltaa.

12.1. 2:00

Aluevaalien tiedotus on ollut puutteellista, ja se olisi tärkeää pystyä myöntämään. Syyttävää sormea on kuitenkin vaikeaa osoittaa, koska vaalien näkyvyydestä ovat vastuussa niin kaikki puolueet, valtionhallinto kuin tiedotusvälineetkin.

Tiedon ollessa puutteellista saattaa hämärtyä käsitys siitä, mistä aluevaaleissa oikein on kyse. Joillekin tämä voi myös näyttäytyä tilaisuutena johtaa äänestäjiä harhaan kampanjoimalla sellaisilla asioilla, joilla ei todellisuudessa ole tekemistä aluevaalien kanssa. Tällaista mainontaa on näkynyt sosiaalisessa mediassa.

Aluevaaleissa valitaan uusille hyvinvointialueille valtuustot, joissa vaaleilla valittavat aluevaltuutetut istuvat. Hyvinvointialueiden tehtävänä on päättää muun muassa sosiaalihuollon, perusterveydenhoidon, oppilashuollon ja pelastustoimen palveluista sekä mielenterveys- ja vammaispalveluista.

Valtuutetut päättävät näiden palveluiden rahoituksesta sekä siitä, miten ja missä ne järjestetään. Aluevaltuuston päätettävänä saattaa esimerkiksi olla, kuinka paljon rahaa mielenterveyspalveluihin käytetään, millaisia etäpalveluja on tarjolla ja mihin terveysasemia sijoitetaan.

Aluevaltuutettujen työpöydällä on ainoastaan hyvinvointialueen tehtävälistaan kuuluvia asioita. Aluevaaleissa ei siis voi vaikuttaa esimerkiksi bensiinin hintaan, Euroopan unionin elvytyspakettiin tai kiintiöpakolaisten määrään. Aluevaaleissa ei myöskään päätetä siitä, kuinka paljon tai vähän Suomi ottaa velkaa tulevina vuosina. Keskustelua valtakunnanpolitiikan teemoista on hyvä ja toivottavaa pitää yllä myös eduskuntavaalien välillä. Tätä keskustelua ei kuitenkaan pidä naamioida aluevaalikampanjoinniksi.

Aluevaaleissa voi joka tapauksessa vaikuttaa tärkeisiin asioihin, joihin tulevilla valtuustoilla on päätösvaltaa. Sellaisiin asioihin, jotka vaikuttavat viikoittain miljoonien suomalaisten arkeen. Juuri sen takia näissäkin vaaleissa kannattaa äänestää.

Kaapo Haapanen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide