Positiivinen testitulos ei ollutkaan lottovoitto - Mielipide | HS.fi

Positiivinen testitulos ei ollutkaan lottovoitto

Tekemäni kotitesti näytti positiivista, mutta tulos osoittautui virheelliseksi. Lopulta se harmitti enemmän kuin helpotti.

13.1. 2:00 | Päivitetty 13.1. 7:31

Toinen punainen viiva nousi kontrolli­viivan alapuolelle jo muutaman minuutin kuluttua. Korona­viruksen kotitestissä näkyi nyt kaksi viivaa, eli testin mukaan elimistössäni oli koronavirusta. Toinen viiva ei ollut yhtä voimakkaan punainen kuin kontrolliviiva, mutta ohjeiden mukaan himmeäkin viiva merkitsee positiivista testitulosta.

Olimme lähdössä perheeni kanssa lauantaina sukutapaamiseen, ja olimme sopineet, että kaikki osallistujat tekisivät kotitestin ennen lähtöä. Rutiininomainen suoritus muuttui himmeän viivan myötä säikähdykseksi. Tapaamisen peruuttamisen lisäksi jouduin soittamaan edellisillan vieraille, että he olivat altistuneet. Vieraat tekivät kotitestit ja jäivät negatiivisista tuloksista huolimatta omaehtoiseen karanteeniin.

Vaikka olin oireeton, pääsin riskiryhmäläisenä julkisen puolen testiin jo lauantaina illalla. Tulos kilahti puhelimeen maanantaina. Tyksin tekemän pcr-testin mukaan minulla ei ollutkaan koronainfektiota.

Kotitesteinä käytettävien antigeenitestien luotettavuus riippuu paljolti siitä, kuinka paljon virusta testattavassa materiaalissa on. Tämän takia väärät negatiiviset tulokset ovat paljon yleisempiä kuin väärät positiiviset tulokset.

Kaupassa myytävissä kotitesteissä saa olla vääriä positiivisia tuloksia maksimissaan kolme prosenttia testeistä.

”Todellisuudessa väärien positiivisten määrä on vieläkin pienempi, puolen prosentin tai yhden prosentin luokkaa”, diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Husista kertoo.

Omikronmuunnos liikkuu väestöstä nyt nopeasti, ja laboratoriossa testattavista näytteistä jopa 30 prosenttia on positiivisia. Jos kotitestistä saa positiivisen tuloksen, sen antama tieto tartunnasta on hyvin todennäköisesti oikea.

Mistä väärä positiivisuus sitten voi johtua? Mokasinko testissä?

Väärän positiivisen testituloksen syinä voivat olla näytteen kontaminaatio eli testausmoka tai testin vioittuminen. Todennäköisin syy löytyy kuitenkin nenästä.

”Viruksissa voi tapahtua erilaisia ristireaktioita, ja nenässä voi olla muita viruksia ja erilaisia muita epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat positiivisen tuloksen”, Lehtonen sanoo.

Tein lauantaina vielä toisen kotitestin, joka osoitti negatiivista. Lehtosen mukaan se ei olisi kumonnut positiivista tulosta, vaan positiiviseen tulokseen pitää suhtautua niin kuin olisi sairastunut koronainfektioon.

”Kotitestissä tulkinta jää aina henkilölle itselleen, ja toki motiivi vaikuttaa siihen, miten tulokseen suhtautuu. Tekeekö tuloksen jälkeen niin sanotusti Djokovicit vai ei.”

Tärkeän menon peruuttamisen jälkeen negatiivinen tulos harmitti enemmän kuin helpotti. Omikron leviää nyt niin nopeasti väestössä, että viikossa pääkaupunkiseudulla altistuu virukselle puoli miljoonaa ihmistä. Virus tulee kevään aikana vastaan joka tapauksessa, ja oireeton tartunta olisikin ollut kuin pieni lottovoitto.

Kirjoittaja on HS:n Turun-toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide