Kazakstanin eliitissä nousevilla on nyt paljon tehtävää - Mielipide | HS.fi

Kazakstanin eliitissä nousevilla on nyt paljon tehtävää

Kazakstanin tapahtumien kaikkia seurauksia on vielä mahdotonta arvioida. Nyt näkyvät voitot voivat vielä kääntyä ongelmiksi.

12.1. 2:00 | Päivitetty 12.1. 8:47

Kazakstanissa puolitoista viikkoa sitten alkaneiden protestien ei olisi pitänyt oikeastaan olla yllätys.

Tavallisten ihmisten kokema eri­arvoisuus, taloudellinen epävarmuus hintojen ja työttömyys­asteen noustessa, eliitin räikeä korruptio ja yleinen näköalattomuus olivat tiedossa. Kazakstanilaiset itse olivat kertoneet niistä uudestaan ja uudestaan paikallisissa protesteissa.

Tarvittiin vain kunnon sytyke. Sen tarjosi hallitus muuttamalla nestekaasun hinnan markkinaperusteiseksi. Jo valmiiksi kiukkuiset ja autoissaan nestekaasua käyttävät länsikazakstanilaiset alkoivat protestoida hintojen kaksinkertaistuttua. Protestit muuttuivat pian poliittisiksi ja levisivät.

Sama kaari on nähty entisen Neuvostoliiton itsevaltaisissa maissa ennenkin. Silti protestit tulivat taas kerran yllätyksenä.

Nopeimmin toimi presidentti Kasym-Žomart Tokajev, joka lupasi muutoksia ja kertoi turvallisuusneuvoston puheenjohtajan Nursultan Nazarbajevin erosta.

Se kuulosti monesta hyvältä, mutta protestit muuttuivat paikoin mellakoinniksi. Tuskin koskaan selviää, kuinka paljon se johtui osattomuutta kokevien nuorten miesten raivosta, rikollisten huomaamasta tilaisuudesta tai eliitin valtataistelusta.

Osana valtataistelua Tokajev ryhtyi oikeaksi presidentiksi. Maata koko itsenäisyyden itsevaltaisesti johtanut Nazarbajev oli nostanut hänet seuraajakseen vuonna 2019 tajutessaan, että seuraajakysymystä ei kannata lykätä kuoleman yli. Nazarbajev piti silti vallan itsellään ja omalla ryhmällään.

Syyttämällä mellakoista ulkopuolisia terroristeja Tokajev sai pyydettyä apuun entisistä neuvostotasavalloista koostuvan Kollektiivisen turvallisuussopimuksen järjestön. Se oli viesti, että Venäjä tukee häntä.

Kaikkia seurauksia on vielä mahdotonta arvioida. Nyt näkyvät voitot voivat vielä kääntyä ongelmiksi. Ainakin Venäjä sai näytettyä asemansa Keski-Aasiassa ja toimintanopeuttaan sekä jätti Tokajevin kiitollisuudenvelkaan. Uinunut järjestö sai arvovaltaa ja uuden roolin mahdollisten kansannousujen tukahduttajana – kansannousuthan voidaan aina leimata ulkopuolisten operaatioiksi. Tapahtumilla voi olla vaikutusta myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin jatkosuunnitelmiin.

Kazakstanissa Tokajev lupaili tiistaina reformeja ja arvosteli kleptokratiaa.

Sanat olivat oikeita, mutta maa pysyy silti autoritaarisena ja korruptio rakenteellisena. Eliitissä nyt kohoaville sanat voivat helposti tarkoittaa vain pienempiä huviloita Sveitsissä ja pienempiä taloja Lontoossa.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide