Koin päälle syöksyvän taistolaisuuden erittäin ahdistavana - Mielipide | HS.fi

Koin päälle syöksyvän taistolaisuuden erittäin ahdistavana

Korkeakoulumme tiloja ja resursseja käytettiin marxilais-leninististen opintopiirien propagandatyöhön.

13.1. 2:00

Nytkö aloitetaan taistolaisuuden nostalgisointi, selittely ja hyväksyntä? Mielipidekirjoituksessaan (HS 8.1.) Liisa Lalu väittää, että taistolaisuus oli aktivismia, työtä tasa-arvoisemman yhteiskunnan ja maailman puolesta, koulun ja yliopistojen, arjen ja työelämän parantamiseksi. Aktivismia kyllä, mutta ei spontaania kansalaistoimintaa, vaan määrätietoisesti ylhäältä johdettua, kurinalaista poliittista agitaatiota.

Entisten taistolaisten runsaslukuinen takinkääntökin vain vahvistaa näkemystä epäilyttävästä toiminnasta. 1970-luvulla Otaniemessä opiskellessani koin päälle syöksyvän, kovaäänisen ja ehdottoman taistolaisuuden erittäin ahdistavana. Ja tässä kuuluin opiskelijoiden hiljaiseen enemmistöön.

Muun muassa arkkitehtiosastolla korkeakoulun tiloja ja resursseja käytettiin marxilais-leninististen opintopiirien propagandatyöhön ja koulutukseen varsinaisen opiskelukäytön kustannuksella. Toimintaa ohjaamassa oli ylempien kurssien opiskelijoita ja assistentteja, ilmeisesti professorikunnan hiljaisella hyväksynnällä.

Vaikka kysymyksessä oli vähemmistön liike, se käytti enemmistön ääntä ja valtaa. Kulttuurinen omiminen, sanojen kaappaus omaan käyttöön oli keskeinen osa toimintaa. ”Kansa” tarkoitti vain osaa kansalaisista, ”demokratia” kansandemokratiaa, ”tasa-arvo” tasapäistämistä , ”rauha” neuvostososialismin ylivaltaa.

Taistolaisuusliikkeeseen liittyneillä tai sitä myötäilevillä oli varmasti erilaisia, vilpittömiäkin syitä toimintaansa – ei vähäisimpänä joukkovoiman tunne, mitä vahvistettiin illanvietoissa, kokouksissa ja kulkueissa iskulausein, lipuin ja banderollein. Taistolaisten johdolla oli kuitenkin selkeä, kylmäävä pidemmän ajan tavoite alistaa Suomi yksipuoluediktatuuriin muiden sosialististen maiden tapaan Neuvostoliiton yhteyteen. Kremlistä saatiin ohjeet ja käskyt sekä varat toimintaan. Rehellisesti sanottuna tämä oli maanpetoksellista toimintaa.

Aki Alanko

arkkitehti, (arkkit. yo. 1972), Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide