Yksikin kirja voi muuttaa ajattelua - Mielipide | HS.fi

Yksikin kirja voi muuttaa ajattelua

14.1. 2:00

Lukeminen, mutta ennen kaikkea lukemisen ymmärtäminen, on tärkeää.

Meillä oli äidinkielen oppitunti lukiossa 1980-luvun alussa, ja keskustelu kääntyi kuolemantuomioihin mahdollisena rangaistuksena esimerkiksi henkirikoksista. Olin sitä mieltä, että kuolemantuomio on oikea rangaistus henkirikoksen tekijöille.

Oppituntimme lopussa äidinkielen opettaja, joka luonnollisesti oli toista mieltä kanssani, pyysi minua mukaansa koulumme kirjastoon ja ojensi minulle Albert Camus’n teoksen Sivullinen. Hän kehotti minua lukemaan sen ja luettuani palaamaan aiheeseen.

Sivullisen myötä ajatukseni kuolemanrangaistuksista muuttuivat täysin toisenlaisiksi.

Olen usein palannut ajatuksissani kyseiseen teokseen, mutta ennen kaikkea viisaaseen äidinkielen opettajaamme. Joskus yksikin kirja voi muuttaa ajattelua. Lukeminen avartaa ajattelua ja tuo erilaisia näkökulmia, oli sitten kyseessä kaunokirjallisuus tai tieteellinen julkaisu.

Antti Riit’aho

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide