Kirjastot tukevat kirjallisuuden monimuotoisuutta - Mielipide | HS.fi

Kirjastot tukevat kirjallisuuden monimuotoisuutta

Helsingin kaupunginkirjastossa kirjallisuus kuten muukin aineisto hankitaan asiantuntevissa valintaryhmissä.

14.1. 2:00

Kirjailija Ritva Hartzell ilmaisi huolensa (”Pienkustanteet ovat harvoin esillä”, HS Mielipide 11.1.) kustannus- ja kirjakauppatoiminnan keskittymisestä muutaman suuren toimijan käsiin. Hän nosti myös esiin kirjastojen tärkeän roolin kaupallisuuden vastavoimana.

Veronmaksajien rakastamat yleiset kirjastot ovat edelleen aktiivisia pien- ja omakustanteiden hankkijoita. Helsingin kaupunginkirjastossa kirjallisuus kuten muukin aineisto hankitaan asiantuntevissa valintaryhmissä, ei toiveiden perusteella. Pienkustanteita ei osteta yhtä suuria määriä kuin uusinta Finlandia-voittajaa, mutta esimerkiksi Hartzellin omia teoksia on hankittu pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoihin useita.

Kuten muussakin toiminnassaan, myös kirjallisuustapahtumien järjestämisessä kaupunginkirjasto noudattaa demokraattista linjaa. Kustantamon koosta tai kirjailijan nimekkyydestä riippumatta kirjailijat ovat tervetulleita kohtaamaan lukijoitaan ja kertomaan kirjoistaan.

Keskustakirjasto Oodissa järjestämme avoimia kirjallisuustapahtumia viikoittain. Oodi reunalla -tapahtumasarjamme on pyhitetty pien- ja omakustannekirjailijoille. Saarikoski-maton tilaisuuksissa sopii puhua kirjallisuudesta mutta myös myydä puheena olevaa kirjaa. Kirjastot eivät tingi roolistaan kirjallisuuden monimuotoisuuden tukijoina.

Niina Holm

informaatikko

Keskustakirjasto Oodi

Helsingin kaupunginkirjasto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide