Diplomatialla on hentoa toivoa - Mielipide | HS.fi

Diplomatialla on hentoa toivoa

13.1. 2:00

Kaleva toteaa, että Ukraina-neuvottelujen ensimetreillä maanantaina ei saavutettu sopua, mutta kiistat eivät toisaalta kärjistyneetkään.

”Kun neuvotteluissa ei ainakaan heti törmätty seinään, voi toivoa, että ne jatkuvat. Venäjän suora hyökkäys Ukrainaan ei monen venäläisen kommentaattorin mukaan ole todennäköinen. Hyökkäys venäläisuhreineen sekä lännen jyrkät sanktiot olisivat riski myös presidentti Putinille.”

”Jos Venäjä ei tulevissa neuvotteluissa saa läpi vaatimiaan takuita, ehkä jo pian selviää, mitä ovat Putinin mainitsemat sotilaallis-tekniset toimet. Ukrainan liukuminen ulos Venäjän valtapiiristä on Putinille äärimmäisen karvasta. Siksi Moskovan pöytälaatikossa lienee valmiita vaihtoehtoja, joilla naapuria voidaan kiusata.”

Etelä-Suomen Sanomat muistuttaa, että neuvotteluilta ei etukäteen odotettu paljon – ainakaan lännessä.

”Paljon ei myöskään vielä saatu, sillä avauspäivän suurimmaksi uutiseksi nousi, ettei kumpikaan leiri heittänyt pyyhettä kehään heti kättelyssä.”

”Neuvostoaikojensa suurvalta-asemasta unelmoiva Venäjä on yhä arvaamattomampi liikkeissään, mutta olisi erikoista, jos maa keskeyttäisi heti alkuunsa neuvotteluprosessin, joka jo itsessään on sille merkittävä saavutus Yhdysvaltain taivuttua taas kahden kesken samaan pöytään vanhan kiistakumppaninsa kanssa.”

”Toisaalta Venäjälle lienee käynyt selväksi, että juuri enempää se ei voi tällä kertaa Yhdysvalloilta odottaa, ja se saattaa tietää neuvotteluille lyhyttä ja tuloksetonta loppua.”

Hufvudstadsbladet pitää vääränä, ettei Ukraina ollut mukana sitä koskevissa neuvotteluissa alusta pitäen.

”Keskiviikkona Naton ja Venäjän välillä Brysselissä pidetyn kokouksen jälkeen Ukraina pääsee vasta torstain Etyj-kokoukseen – kuten Suomikin.”

”On epätodennäköistä, että tämän viikon kokoukset johtavat konkreettisiin edistysaskeliin, mutta se ei tarkoita, että diplomatian superviikko olisi ollut tarpeeton – jos se saa jatkoa.”

”Mikäli neuvotteluja aiotaan jatkaa, Yhdysvaltojen, EU:n ja Naton on vaadittava jotain myös Venäjältä. Kohtuullinen vaatimus voisi olla, että Venäjän suoraa uhkaa Ukrainaa kohtaan hälvennetään eli joukot vedetään pois rajan läheisyydestä.”

Ilta-Sanomat huomauttaa, että EU ei ole osapuoli yhdessäkään tämän viikon virallisessa neuvonpidossa.

”Venäjän ja varsinkin Yhdysvaltojen sotilaalliseen voimaan ja vaikutusvaltaan verrattuna EU on voimaton paperitiikeri.”

”Kun Euroopan turvallisuus on pelissä, neuvottelujen päämäärä ja lopputulos ovat toki tärkeämpiä kuin neuvottelujen osapuolet. EU on silti syystäkin kiusaantunut.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide