Olen saanut apua aina, kun olen pyytänyt - Mielipide | HS.fi

Olen saanut apua aina, kun olen pyytänyt

Muiden pyyteetön auttaminen ei ole ikäkysymys.

14.1. 2:00

Korsolainen Tarja Rantanen joutui ikävään tilanteeseen (HS 12.1.). Hänen autonsa hyytyi kesken matkan, eikä kukaan pysähtynyt auttamaan häntä, vaikka hänellä oli hätävilkut päällä. Rantasen tulkinnan mukaan tämä johtui siitä, että nykyajan ihmiset, varsinkin nuoret ja pääkaupunkiseudulla asuvat, ovat välinpitämättömiä.

Tämä särähti korvaani, koska minulla on asiasta aivan erilainen kokemus. Ensinnäkin haluan painottaa, että muiden auttaminen ei ole ikäkysymys. Nuoria ei pitäisi mitätöidä pelkästään iän takia. Opettajana voin sanoa, että nykynuoret ovat avuliaita.

Toiseksi olen huomannut erityisesti nyt korona-aikana, että ihmiset ovat valmiita auttamaan toisiaan pyyteettömästi. On esimerkiksi sellaisia Facebook-ryhmiä, jonne ihmiset voivat ilmoittaa avuntarpeistaan. Näiden ilmoitusten kommentit ovat täynnä avuntarjouksista.

Olin itse joulukuun puolivälissä polkupyöräonnettomuudessa, jossa olkaluuni murtui. Ensimmäinen paikalle saapunut henkilö, peruskouluikäinen lapsi, pysähtyi ja kysyi, miten voisi auttaa minua. Samantien paikalle pysähtyi auto, jonka kuljettaja lähti hakemaan kotoaan pyöräkoukkua, että saisi vietyä pyöräni talteen. Vielä ennen ambulanssin tuloa paikalle saapui nainen, joka loppujen lopuksi vei pyöräni säilytykseen työpaikkansa varastoon ja jopa infosi asiasta esimiestäni. Kävin kiittämässä häntä seuraavalla viikolla viemällä kukkia ja suklaata.

Sairauslomani aikana olen saanut apua sekä tutuilta että tuntemattomilta pyydettäessä ja pyytämättä. Oma kokemukseeni on, että aina, kun olen nöyrtynyt apua pyytämään, olen sitä saanut. Ikävä, että Rantasen kokemus oli erilainen.

Susanna Ahvalo

luokanopettaja ja mindfulness-ohjaaja, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide