Sanna Marinin pitäisi johtaa koronateatteria - Mielipide | HS.fi

Sanna Marinin pitäisi johtaa koronateatteria

14.1. 2:00

Iltalehti valittelee, että Suomen koronateatteria ei tunnu johtavan kukaan.

”Tilanne on johtanut siihen, että kansalaiset seuraavat katsomosta, kuinka hallitus on keskenään eri mieltä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ovat eri mieltä. STM ohjeistaa alueita, jotka toimivat oman harkintansa mukaan. Sen jälkeen hallinto-oikeus kumoaa aluehallintovirastojen päätöksiä, ja lopuksi kunnat ja tartuntatautilääkärit ilmoittavat, etteivät ne enää noudata hallituksen strategiaa, tai voimassa olevaa lakia, koska ne eivät kykene siihen.”

”Keskenään riitelevien poliitikkojen ja viranomaisten toiminta on kuin seuraisi väsynyttä avioeron partaalla olevaa pariskuntaa, joka puhuu ja perustelee toistensa ohi, eikä enää jaksa hakea yhteistä näkyä tulevaan. Kansalaiset ansaitsevat parempaa.”

”Ensimmäiseksi hallituksen pitäisi päivittää koronastrategia nykytilannetta vastaavaksi. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että STM:n pitäisi luopua nykymittaisista jäljitys- ja karanteenivaatimuksista, koska ne eivät enää käytännössä toimi. Myös tartuntatautilakia lienee syytä päivittää.”

”Moni on kysynyt myös pääministerin koronajohtajuuden perään – myös hallituksen sisällä. – – Hallituksen koronanyrkki perustettiin alun perin sen vuoksi, että poikkihallinnollisessa yhteistyössä oli haasteita. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johtaman nyrkin viimeaikainen toiminta osoittaa, etteivät haasteet ole kadonneet mihinkään.”

”Vaikka pääministeri Sanna Marin (sd) ei halua jaksamis- ja ajankäyttösyistä liata omia käsiään konkreettiseen koronanyrkkisaveen, pitää hänen silti pystyä johtamaan hallitustaan myös koronatoimien osalta.”

Ilta-Sanomat odottaa hallitukselta selkeää johtamista koronakriisissä.

”Nyt asiantuntijoiden ja poliittisten päättäjien viestit ja suositukset ovat olleet niin ristiriitaisia, että luottamus koko päätöksentekojärjestelmään on vaakalaudalla. Tähän tilanteeseen sopii äärimmäisen huonosti, että pääministeri Sanna Marin on ulkoistamassa itseään koronajohtamisesta.”

”Marin on maininnut valmistautuvansa muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamiseen Ukrainan tilanteen varalta ja julkisen sektorin palkkaneuvottelujen vaikeuksiin. Molemmat selitykset kuulostavat enemmän kuin kaukaa haetuilta.”

”Ylipäätään pääministeri ei ole ministeriryhmien rivijäsen. Sitä paitsi STM on osoittanut, että rajoitusinnossaan sekin tarvitsee perään katsojan eikä pelkkiä vapaita käsiä. Se on pääministerin tehtävä, huolehtia siis kokonaistilanteesta.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide