Suomessa oli tammikuussa 1985 puhkeamassa epidemia, mutta parin kuukauden kuluttua kansa oli jo rokotettu - Mielipide | HS.fi

Suomessa oli tammikuussa 1985 puhkeamassa epidemia, mutta parin kuukauden kuluttua kansa oli jo rokotettu

Polio katosi Suomesta kevättalvella 37 vuotta sitten, mutta se saattaa palata tänne minä päivänä tahansa.

15.1. 2:00 | Päivitetty 15.1. 10:09

Tammikuussa 37 vuotta sitten Suomessa oli puhkeamassa epidemia.

Heti alkuvuodesta 1985 löydettiin yhdeksäs poliotapaus. Edellisenä syksynä polio oli löytynyt ensimmäisenä 6-vuotiaalta vantaalaiselta pojalta.

Tilanne oli hälyttävä. Polio on erittäin tarttuva virustauti. Suurin osa sairastaa sen oireettomana. Vajaalla kymmenellä prosentilla esiintyy esimerkiksi kuumetta ja kurkkukipua. Mutta noin prosentille kehittyy polion vakava muoto.

Vakava muoto on todella vakava. Siinä poliovirus pääsee keskushermostoon. Seurauksena voi olla raajojen halvautuminen tai hengityshalvaus.

Erityisen helposti polio tarttuu lapsiin. Siksi taudin kansankielinen nimi onkin lapsihalvaus.

Viimeinen polioepidemia Suomessa oli 1960-luvun alussa. Silloin halvausoireisen polion sairasti noin 300 ihmistä. 1950-luvun epidemioissa näitä vakavia poliotapauksia oli ollut tuhansia.

Rokottaminen hävitti Suomesta polion, mutta sitten se palasi

Vuonna 1964 polio oli saatu hävitettyä Suomesta.

Kunnes sitten syksyllä 1984 ilmeni vajaat kymmenen uutta tapausta. Se tarkoitti, että oireettomia tartuntoja oli ainakin satoja.

Koko kansa päätettiin rokottaa talvella 1985. Rokote annettiin sokeripalaan imeytettynä.

Lapset saivat rokotteen koulussa, aikuiset terveyskeskuksissa. Helsinkiläiset rokotettiin viidessä erässä aakkosjärjestyksessä.

Viidessä viikossa helmi–maaliskuussa 1985 Suomessa syötiin pitkästi yli neljä miljoonaa sokeripalaa. Rokotuskattavuus nousi selvästi yli 90 prosenttiin.

Aika hyvä suoritus. Siihen aikaan ei ollut niin paljon ihmisiä, jotka ajattelevat omilla aivoillaan salaliittoajatuksia. Sen sijaan jokainen oli nähnyt polion runtelemia ja rampauttamia ihmisiä.

Polio väijyy vain muutaman tunnin lentomatkan päässä

Talven 1985 jälkeen kukaan Suomessa ei ole sairastunut polioon.

Mutta koskaan ei voi tietää, vaikka polio on maailmastakin melkein hävinnyt. Yhä sitä tavataan joissakin Afrikan maissa sekä Afganistanissa ja Pakistanissa. Muutamassa tunnissa polio voi olla taas täällä. Syksyllä Ukrainassa ilmeni muutama poliotartunta.

Siksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittää jatkuvasti toimenpideohjeistustaan polioepidemian varalle. Viimeisin versio on Kansallinen varautumissuunnitelma polion paluun torjumiseksi 2018–2020. Uusi päivitys on valmisteilla.

Varautuminen on näkymätöntä, hiljaista työtä. Sitä tekevät sellaiset suurelle yleisölle täysin tuntemattomat virkamiehet kuten poliotyöryhmän jäsenet Hanna Nohynek ja Mika Salminen.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide