Miten toisen vanhemman mielipide voi jyrätä lapsen oikeuden saada rokotesuojaa? - Mielipide | HS.fi

Miten toisen vanhemman mielipide voi jyrätä lapsen oikeuden saada rokotesuojaa?

Suomi on sitoutunut noudattamaan kansainvälistä lasten oikeuksien sopimusta, joka takaa lapselle oikeuden tulla kuulluksi tilanteessa, jossa toinen vanhemmista vaarantaa lapsen terveyttä.

Helsinki aloittaa 1.–5.-luokkalaisten oppilaiden koronarokotukset kouluissa viikolla 3.

15.1. 13:30

Nimimerkki Isoäiti kantoi huolta lapsenlapsensa rokotusturvasta (HS Mielipide 13.1.), kun hänen lapsenlastaan ei voida nyt rokottaa yleisvaarallista tartuntatautia vastaan isän rokotekielteisyyden vuoksi. Lapsen vanhemmilla on yhteishuoltajuus.

Tähän tilanteeseen löysin vain yhden kohdan sosiaali- ja terveysministeriön muistiosta (22.12.2021), joka on laadittu perusteluiksi valtioneuvoston asetuksen vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annetun valtioneuvoston asetuksen 2. ja 3. pykälän muuttamiseksi. Muistiossa todetaan näin: ”Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain (361/1983) 5 §:n mukaan lapsen huoltajat vastaavat yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset, jollei toisin ole säädetty tai määrätty. Asiasta, jolla on huomattava merkitys lapsen tulevaisuuden kannalta, voivat huoltajat kuitenkin päättää vain yhdessä, jollei lapsen etu ilmeisesti muuta vaadi.”

Tämän luettuani jäin miettimään, mitähän mahtaa tarkoittaa tuon viimeisen virkkeen sana ”ilmeisesti”. Suomihan on sitoutunut noudattamaan kansainvälistä lasten oikeuksien sopimusta, joka takaa lapselle myös oikeuden tulla kuulluksi tilanteessa, jossa toinen vanhemmista vaarantaa lapsen terveyttä ja voi kieltää tämän rokottamisen.

Minun on erittäin vaikea ymmärtää, miten meillä on käytössä tällainen lasten rokotuksia koskeva soveltamisohje, jossa molempia huoltajia vaaditaan allekirjoittamaan lapsen rokotuslupa. Miten kunnissa aiotaan hoitaa lasten kuuleminen tilanteissa, joissa toinen huoltajista kieltää rokottamisen?

Lapsen edun näkökulmasta häntäkin pitää kuunnella, mikä vaatii myös erittäin sensitiivistä taitoa ja kykyä kohdata lapsi ja keskustella hänen kanssaan.

Miten oikeusvaltiossa toisen vanhemman mielipide voi jyrätä lapsen oikeuden saada rokotesuojaa?

Pirjo Näkki

sosiaalityön lisensiaatti, psykoterapeutti

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide