Laboratoriokäyntejä varten pitää antaa tarkat ohjeet

Laskujeni mukaan joka toinen laboratoriokäyntini on pitänyt uusia, sillä ollut saanut niihin riittäviä ohjeita.

19.3. 2:00

Olen käynyt 2–10 kertaa vuodessa laboratoriokokeissa terveysasemalla jo 11 vuoden ajan kroonisen sairastelun takia. Sairastelu on aiheuttanut myös muistiongelmia.

Minua on hoitanut vuosien aikana noin 40 lääkäriä. Olen laskenut, että keskimäärin joka toinen laboratoriokäynti on pitänyt uusia, koska lääkäri ei ole antanut riittäviä ohjeita tai ohjeita lainkaan laboratoriokäyntiin valmistautumiseen.

Laboratoriokäyntiä varten potilaan on erittäin olennaista tietää etukäteen, onko kyseessä verinäyte, jota varten pitää paastota, ottaa tai olla ottamatta säännöllistä lääkitystä, mihin kellonaikaan laboratorioon olisi hyvä mennä, tarvitaanko henkilöllisyystodistuksen lisäksi passi mukaan ja tarvitseeko aamuvirtsa säästää näytteenottoa varten.

Laboratorioaikoja on vaikea saada, ja laboratoriossa käynti tarkoittaa työpäivän lyhentymistä. Hektisessä arjessa tulevaa laboratoriokäyntiä tulee usein suunniteltua vasta edellisenä iltana, hoitavien yksikköjen jo ollessa suljettuina. Tällöin keinoiksi selvittää tarvittavat valmistelut ovat potilastietokantaan merkityt yksittäiset verikoeparametrit ja sekä tiedon etsiminen netistä.

Usein laboratorioon tulee kuitenkin mentyä kokeilumielessä, ja näytteenottajalta saa sitten tarvittavat ohjeet uuden käynnin suunnitteluun.

Lääkärin, potilaan ja näytteenottajan välillä on kolmio ilman viestintää. Siksi toivoisin, että ihan kaikki lääkärit laboratoriolähetettä tehdessään tai siitä potilaalle mainitessaan kirjoittaisivat ohjeeksi paperille, miten potilaan laboratoriokäyntiin pitää valmistautua.

Miksei ohjetta valmistautumiseen voi saada sähköisesti vaikka Maisan ilmoituksena? Tällöin säästettäisiin laboratoriohenkilökunnan sekä potilaan aikaa ja vaivaa ja laboratorioaikoja riittäisi paremmin tarvitseville.

Laboratoriokäynteihin turhautunut

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide