Elintavat ennustavat, kuinka pitkään elämme: tupakointi karsii yli kuusi vuotta, rasvainen maitokin kolme

Jotkut tutkijat uskovat, että ihminen voi lääkekehityksen ansiosta pian elää 150-vuotiaaksi. Ikääntymisen hidastamiseen ei silti välttämättä tarvita uusia lääkkeitä.

7.3. 2:00

Yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset tutkijat kertoivat pari vuotta sitten löytäneensä keinon, jolla elinikä voi pidentyä monin­kertaisesti.

Cell Reports -tiedelehdessä julkaistussa kokeessaan he muokkasivat sukkulamatojen geenejä. Ihmisillä tulos vastaisi sitä, että elinikä pidentyisi 400–500 vuoteen, vertasi tutkimuksen tiedote.

Sukkulamadoilla on monia samoja geenejä kuin ihmisillä. Toiveena on, että kokeet madoilla auttaisivat kehittämään lääkkeitä, joiden avulla ihmiset eläisivät terveinä pidempään.

Viidensadan vuoden ikää ei sentään tavoitella. Sen sijaan jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että lääketieteen kehityksen ansiosta ihminen voi pian elää 150-vuotiaaksi.

Näin näyttää uskovan esimerkiksi Harvardin yliopiston genetiikan professori David Sinclair, joka jo nyt pönkittää elinvoimaansa pillericocktaileilla.

Ikääntymisen hidastamiseen ei välttämättä tarvita uusia lääkkeitä tai hoitoja.

Norjalaiset tutkijat raportoivat hiljattain, että vaihto tyypillisestä länsimaisesta ruokavaliosta terveellisempään voi tuoda parikymppiselle yli vuosikymmenen lisää elinikää, ja kuusikymppisellekin kahdeksan lisävuotta.

Suurimmat hyödyt tulisivat tutkijoiden mukaan, kun söisi lisää palkokasveja, täysjyväviljaa sekä pähkinöitä ja vähentäisi punaista lihaa sekä lihavalmisteita.

Elinikään vaikuttavat tietenkin monet muutkin asiat, kuten liikunta, tupakointi, alkoholinkäyttö, stressi, elämänlaatu, koulutus sekä perimä.

Eri tekijöiden vaikutuksia ovat laskeneet myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkijat.

Eniten suomalaisen kolmekymppisen miehen odotettavaa elinaikaa lyhentää tupakointi. Se vähentää keskimäärin 6,6 vuotta, ja jotakuinkin samoin tekee diabetes. Voimakas stressi karsii 2,8 vuotta, liikunnan puute 2,4 vuotta. Täysmaito vie 3,4 vuotta rasvattomaan verrattuna.

THL:n tutkijat huomauttavat, että naisten miehiä pidempi elinikä selittyy paljolti juuri sillä, että naiset elävät terveellisemmin.

Tiettävästi pisimpään on tähän mennessä elänyt ranskalainen Jeanne Calment. Hän kuoli 122-vuotiaana vuonna 1997 – eikä elänyt kaikkien terveysneuvojen mukaisesti. Hän esimerkiksi tupakoi, kuten moni muukin poikkeuksellisen pitkäikäinen.

Pitkäikäiset tupruttelijat ovat tutkijoiden mukaan kuitenkin geeneiltään todennäköisesti aivan erityinen joukko. Jos ei kuulu tällaisiin onnekkaisiin, on parempi elää kohtuullisen terveellisesti.

Kirjoittaja on HS:n tiedetoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide