Maanpuolustusveron mahdollisuutta on selvitettävä

Verotukseen perustuva malli on käytössä esimerkiksi Sveitsissä.

Noin kolmannes miehistä jättää varusmiespalveluksen suorittamatta.

5.3. 14:00

Suomen itsenäisyys nojaa viime kädessä Puolustusvoimiin. Sen kulmakivi on reservi – naiset ja miehet, jotka nuoruudessaan suorittavat asevelvollisuuden. Kuitenkin varusmiespalveluksen suorittaneiden nuorten osuus koko ikäluokasta on progressiivisesti pienentynyt. Tällä hetkellä noin kolmannes miehistä jättää varusmiespalveluksen suorittamatta.

Tämä kehityssuunta ei voi jatkua loputtomiin. On epäoikeudenmukaista ja moraalisesti kestämätöntä, että osa ikäluokasta käyttää 6–12 kuukautta nuoruudestaan ase­velvollisuuden suorittamiseen ja sitoutuu puolustamaan myös palveluksen suorittamatta jättäviä kansalaisia. Toisaalta Puolustusvoimien etu ei ole, että huonosti soveltuvat tai huonosti motivoituneet henkilöt pakotetaan asepalvelukseen.

Sekä kokoomus- että keskustanuoret ovat ehdottaneet, että asiaan puututaan verotuksella. Samoin verotukseen perustuvaa kannustinta on ehdottanut ministerikaudellaan Jussi Niinistö. Kannustin voidaan toteuttaa siten, että varusmiespalveluksen suorittaneiden verotusta kevennetään tai vaihtoehtoisesti asevelvollisuuden suorittamatta jättävät velvoitetaan maksamaan ”maanpuolustus­veroa”. Tällainen malli onkin käytössä Sveitsissä, jonka puolustus perustuu Suomen tavoin asevelvollisuuteen ja reserviin.

Oli varusmiespalveluksen suorittamatta jättämisen taustalla olevat syyt mitkä tahansa, nykyinen kehityssuunta on kestämätön ja epätasa-arvoinen. Poliitikkojen tehtävä on kehittää asiaan oikeudenmukainen ratkaisu.

Antti Oksanen

reservin kapteeni, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide