Suomen ja Ruotsin tulee liittoutua sotilaallisesti

Sotilaallinen yhteistyö lisäisi molempien maiden puolustuksen uskottavuutta.

5.3. 2:00

Suomi ja Ruotsi ovat molemmat liittoutumattomia maita, joiden turvallisuusympäristö muuttui radikaalisti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Suomi ja Ruotsi ovat jo läntisessä rintamassa annettuaan aseapua Ukrainaan ja osallistuttuaan EU:n massiivisiin Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Suomi ja Ruotsi ovat jo valinneet puolensa, mutta ne eivät kuulu Euroopan yhteiseen puolustusratkaisuun eli Natoon. Käynnissä oleva sota Euroopassa ja Venäjän arvaamattomuus vaikeuttavat hakemuksen jättämistä juuri nyt.

Sen sijaan Suomi ja Ruotsi voisivat yhdistää sotilasvoimansa ja liittoutua keskenään. Yhteiset ilma- ja merivoimat palvelisivat molempien maiden etua ja lisäisi niiden tehokkuutta. Laivoja ja lentokoneita voitaisiin sijoittaa laajemmalle alueelle ja näin tuoda puolustukseen syvyyttä. Myös maavoimilla on paljon edellytyksiä lisätä keskinäistä yhteistyötä. Suomalaisia joukkoja voitaisiin sijoittaa esimerkiksi Gotlantiin ja niin ikään ruotsalaisia joukkoja voitaisiin sijoittaa pysyvästi Suomeen.

Liittoutuminen lisäisi molempien maiden puolustuksen uskottavuutta ja nostaisi mahdollisen hyökkäyksen kynnystä. Tulevaisuudessa Suomi ja Ruotsi voisivat hakea yhdessä Nato-jäsenyyttä niin halutessaan.

Jaan Siitonen

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide