Nyt on humanitaarisen diplomatian aika

Ukrainan lisäksi myös Venäjää uhkaa humanitaarinen katastrofi aseellisen konfliktin ja siitä seuraavien pakotteiden ja muiden aseettomien toimenpiteiden jatkuessa.

5.3. 2:00

Vladimir Putinin toimeksiantama sota Ukrainaan on kestänyt yli viikon. Yli miljoona ukrainalaista on näiden päivien aikana paennut aseellista konfliktia, joka alustaa 44 miljoonan asukkaan valtion massamaastamuuttoa: YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi luvun nousevan neljään miljoonaan lähiaikoina.

Viikko sitten, ennen tämän valtionlaajuisen konfliktin alkua, Ukrainan itäosissa 2,9 miljoonaa ihmistä oli jo valmiiksi humanitaarisessa hädässä. Tämä luku on noussut ja maantieteellinen lokaatio laajennut viikossa voimakkaasti. Ukrainalaisten siviiliuhrien määrä on moninkertaistunut.

Siinä missä maailman katse on oikeutetusti Ukrainassa ja ukrainalaisissa, humanitaarisesta näkökulmasta tämä konflikti on laajempi omassa kontekstissaan. Ukraina ei ole ainoa koti humanitaariselle hädälle tässä konfliktissa – myös Venäjää uhkaa humanitaarinen katastrofi aseellisen konfliktin ja siitä seuraavien pakotteiden ja muiden aseettomien toimenpiteiden jatkuessa.

Maailmanpankin tilastojen mukaan Venäjä on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana onnistunut puolittamaan köyhyysrajan alapuolella olevien venäläisten määrän. Kuitenkin, 144 miljoonan asukkaan valtiossa tämä tarkoittaa edelleen yli 17 miljoonaa venäläistä.

Putinin hyökkäys Ukrainaan ja länsimaiden vastine tarkoittaa käytännössä venäläisen köyhyyden ja humanitaarisen hädän yleistymistä. Kylmän sodan kaltaiset liikkeet aiheuttavat moninkertaista syrjäytyneisyyttä konfliktipopulaatiossa, jossa esimerkiksi pääsy käsiksi peruselintarvikkeisiin, kuten ruokaan ja lääkkeisiin, estyy ensimmäisenä kaikista huono-osaisimmilta.

On siis sekä Ukrainan että Venäjän, ja laajemmin koko kansainvälisen yhteisön välittömässä humanitaarisessa intressissä edistää humanitaarista diplomatiaa. Se tarkoittaa sovittelun, keskustelun ja strategisoinnin keskittyvän johtajien saamiseen humanitaarisen avun puolelle, ja toimimaan hädässä olevien ihmisten avuksi, sekä Ukrainassa että Venäjällä.

Salla Turunen

kansainvälisten suhteiden tohtorikoulutettava, humanitaarinen diplomatia, Bergenin Yliopisto, Norja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide