Seuraako Putin Darth Vaderia tai Solženitsynia?

7.3. 2:00

Kirkossa ja kaupungissa teologi Ella Luoma pohtii maailman viimeaikaisten tapahtumien jälkeen Tähtien sota -saagassa kuultua jedimestari Yodan opetusta: ”Pelkoa ja aggressiota varo. Irti päästämään opettele kaikesta, jonka menettäväsi pelkäät.”

”Nyt kun elämä on viimeiset pari vuotta ollut pelkoa pelon perään, olen miettinyt Yodan sanoja useasti. Yhdistin ne ensin Anakin Skywalkeriin, hänen pelkoihinsa ja matkaansa lupaavasta nuoresta jediritarista maailmoja tuhoavaksi hirmuhallitsijaksi.”

”Anakin pelkäsi läheistensä kuolemaa niin paljon, että oli valmis mihin tahansa estääkseen sen. Lopulta hän ei enää erottanut oikeaa väärästä.”

”Mutta ehkä kyse oli kuitenkin jediritarien peloista. Jedit eivät koskaan hyväksyneet Anakinia täysivaltaiseksi jediritarikunnan jäseneksi, koska poika oli liian erilainen. Anakin sai olla mukana aina vain ehdollisesti, ei koskaan täysin omana itsenään.”

”Kun Voiman pimeä puoli sitten keisari Palpatinen muodossa tarjosi Anakinille kättään, tämä tarttui siihen.”

Mustreadissa kansainvälisen politiikan professori Nina L. Hruštšova arvioi, että presidentti Vladimir Putin on kirjailija Aleksandr Solženitsynin tavoin halunnut tehdä Venäjästä ortodoksikristityn valtakunnan yhdistämällä Venäjästä, Ukrainasta, Valko-Venäjästä ja Kazakstanin venäläisalueista ”Venäjän unionin”.

”Putinin pyrkimyksenä on toteuttaa Solženitsynin visio, mutta hänen sotilaalliset toimensa eivät ole tämän vision mukaisia. Solženitsyn oli maanisen kansallismielinen muttei koskaan hylännyt perusarvoja. Hän halusi kovasti palauttaa historiallisen Venäjän muttei olisi ikinä kannattanut ukrainalaisten – ja venäläisten – teurastusta sitä tavoiteltaessa.”

Demokraatissa poliittisen historian dosentti Mikko Majander toteaa monen huokailleen nykytilanteessa, että Suomen olisi pitänyt liittyä Natoon 1990-luvulla siinä missä EU:hunkin.

”Heikko Venäjä olisi sopeutunut tapahtuneeseen tosiasiaan siinä missä naapurinsa jäsenyyteen Euroopan unionissakin. Parhaassa tapauksessa Nato-Suomen suhde itään olisi mutkaton kuin toisella pohjoisen rajamaalla Norjalla. Huonoimmillaan kärsittäisiin samankaltaisista jännitteistä kuin Baltian maissa, mutta niitäkin kyettäisiin hallitsemaan hyvällä diplomatialla, suuren liittokunnan suojissa.”

”Menneen harmittelu on tosin turhaa, sillä poliittisia ratkaisuja tehdään ajassa. Muutkin seikat olisivat saattaneet mennä toisin. Kuten Suomen kansanäänestys vuonna 1994, jos siinä olisi samalla kysytty sotilaallisesta liittoutumisesta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide