Pakolaistilanne voi kehittyä yllättävästi

Meidän kannattaa varautua useisiin uhkakuviin.

5.3. 2:00

Pakolaistilanne Ukrainan sodan seurauksena ei tule seuraamaan vuoden 2015 käsikirjoitusta, ei ylipäätään eikä Suomea koskien. Yllätys puuttuu, ja asenne pakolaisia kohtaan on kautta linjan positiivinen.

On huomioitava sekin, että useimmat pakolaiset haluavat sijoittua niin, että he pääsevät tilaisuuden tullen palaamaan mahdollisimman nopeasti takaisin kotiinsa tai sen raunioille, ja osallistumaan kotinsa ja kotimaansa jälleenrakennustyöhön.

Suomessa asuu noin 7 000 ukrainalaista. Ensi vaiheessa Suomeen tulee turvaan heidän sukulaisiaan ja tuttaviaan. Tulijat eivät juurikaan kaipaa pakolaiskeskusten fasiliteetteja.

Kunhan pakolaisvirrat kasvavat useisiin miljooniin, EU tulee toteuttamaan jonkin tasoista taakanjakoa. Sen seurauksena Suomeen tulee lisää pakolaisia. EU:n uuden direktiivin ansiosta heidän tilanteensa suhteessa isäntämaahan on alusta alkaen kiistaton. Olemme Suomessa tähän valmiita ja halukkaita.

Pakolaistilanne Ukrainan sodan seurauksena ei välttämättä tule seuraamaan myöskään sitä käsikirjoitusta, joka nyt näyttää ilmeiseltä.

Venäjä on ilmiselvästi yllättynyt kohtaamastaan vastarinnasta, sekä sotilaallisesta että pakotteista, maailman Ihmisten päättäväisestä tuomiosta puhumattakaan. Se näkyy ehkä eniten siinä, ettei Venäjä ole vielä keksinyt miten vastata tähän kaikkeen.

Jos Venäjän nykyjohto pysyy pystyssä, skenaario, jossa he tekisivät ”valkovenäjät”, ei ole pois suljettu. Tässä skenaariossa he ryhtyisivät rahtaamaan halukkaita pakolaisia kolmansista maista EU:n rajoille, myös Suomeen. Tarkoituksena olisi yrittää lyödä kiilaa EU-maiden rintamaan.

Mikäli Venäjän talous romahtaa, ja mikäli maan hallintokin syystä tai toisesta nykymuodossaan romahtaisi, ajankohtaiseksi saattaa jossakin muodossa tulla sekin uhkakuva, jota varten Suomessa viime vuosituhannella alun perin ryhdyttiin miettimään laajamittaiseen maahantuloon liittyviä asioita.

Neuvostoliiton hajottua Suomessa varauduttiin mahdollisuuteen, että suuri määrä venäläisiä pakenisi talouden romahduksen mahdollisia seurauksia tai muuta kaaosta.

Meidän kannattaa varautua ilmeisten lisäksi useampiinkin uhkakuviin.

Pekka Reinikainen

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide