Nyt ei ole oikea aika lakkoilla

Työriitasovittelu poikkeusoloja vastaavaksi.

7.3. 2:00

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ja Suomen sosiaali- terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy jättivät lakkovaroituksen kuudessa sairaanhoitopiirissä. Metsäjätti UPM:n piirissä on lakkoiltu vuoden alusta asti.

Elämme Suomessa varsin poikkeuksellista aikaa johtuen pandemiasta, jota ei olla vielä voitettu. Toisaalta turvallisuustilanne on Suomessa ja ympäristössämme eräänlaisessa käymistilassa, joten aika on poikkeusoloihin verrattavissa. Parhaillaan meneillä olevat lakot ja mahdollisesti tulevat työmarkkinahäiriöt olisivat lievästi sanottuna ei-toivottuja.

Työriitasovittelulla etenkin tässä tilanteessa olisi mielestäni kehittämisen paikka. Jospa olisi nykyisen sovittelujärjestelmän sijaan sovitteluneuvosto, joka koostuisi työ- ja talouselämän asiantuntijoista. Tuo neuvosto olisi eduskunnan valvonnan piirissä, ja sen ratkaisut olisivat työriidan osapuolia sitovia. Kyseisen toimielimen kustannukset olisivat varsin vaatimattomia verrattuna lakkojen aiheuttamiin kustannuksiin ja häiriöihin yhteiskunnassa.

Tuon neuvoston päätöksistä voisi seurata laittomia työtaistelutoimia, joista voisi olla nykyistä huomattavasti suuremmat sanktiot.

Pertti Myller

Joensuu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide