Vanhemmat, suojelkaa lapsianne

Lapsen hyvinvointi alkaa kodista.

7.3. 2:00

Perheen sisäinen yhtenäisyys antaa voimaa kohdata ulkoista uhkaa ja toipua siitä. Yhtenäisyys koostuu puolisoiden keskinäisestä suhteesta, vanhempien ja lasten suhteesta, sisarussuhteista ja suhteista koko perhepiirissä isovanhemmat mukaan lukien. Myös säännöllisten rutiinien ja toimintaperiaatteiden ylläpito sekä mielihyvää tuottavat rituaalit, kuten syntymäpäivien muistaminen, vahvistavat yhtenäisyyden tunnetta.

Lapset ja nuoret, jotka kokevat vanhempien pyrkivän ottamaan vastuuta uhkaavan tilanteen kohtaamisesta, tuntevat helpotusta. Näin me aikuisetkin tunnemme helpotusta, kun koemme valtiovallan ottavan vastuuta turvallisuudestamme.

Toisen maailmansodan aikana kuvat sodasta eivät tulleet olohuoneeseen ja radion kuuntelemistakin oli säädeltävä akun säästämiseksi. Sain kokea turvallisen lapsuuden, koska viisas äitini ajatteli, että lapsia täytyy suojella sellaisilta asioilta, joihin he eivät pysty vaikuttamaan. Nykyisin tämä on vaikeaa, mutta kannattaa miettiä, miten siihen suuntaan voisi toimia.

Tuen antaminen sodasta kärsiville vastaa lapsen auttamistarpeeseen ja luo käsityksen vastavuoroisesta auttamisesta.

On hyvä olla myös omia suunnitelmia pahan päivän varalle lasten suojelemiseksi niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tieto siitä, että vanhemmilla on suunnitelmia, tukee lapsen turvallisuudentunnetta. Lapsen hyvinvointi alkaa kodista.

Lea Pulkkinen

professori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide