Sodan pelottavat kuvat eivät ole lapsia varten

Kaupoissa iltapäivälehtien lööpit ovat lasten silmien korkeudella paikassa, jota on mahdoton ohittaa.

7.3. 14:00

Helsingin Sanomat (Pääkirjoitus 5.3.) kirjoitti iltapäivälehtien velvollisuudesta uutisoida sodasta ja kritisoi kauppiaita, jotka ovat poistaneet lööpit kassoilta. Rohkenen olla eri mieltä. Olen itsekin toivonut alueeni kauppiailta lööppien tilapäistä poistamista kassoilta, ja osa on niin toiminutkin.

Olin perheeni kanssa laskiaissunnuntaina kahvilassa. Perheeseeni kuuluu 2,5-vuotias tytär, joka on vähän alle metrin pituinen. Lööpit roikkuivat juuri hänen silmiensä korkeudella paikassa, jota on mahdoton ohittaa. Hän katsoi kuvaa ihmeissään.

Laskiaissunnuntaina lööpissä oli yksi ainut kuva: naisen veriset kasvot. Kuva pysäytti useamman lapsen. Pieni poika katsoi kuvaa pitkään ja totesi vakavana: ”Tuon on täytynyt sattua kovasti.”

Kasvoin 1980-luvulla, jolloin Iranin ja Irakin sota oli jatkuvasti uutisissa. Kuulin 4–5-vuotiaana isovanhempieni radiosta uutisia, joita en ymmärtänyt. Näin painajaisia. Soitin äidilleni kesken työpäivän ja kysyin huolestuneena, entä jos pommikone ilmestyy taivaalle. Pelkäsin Eva Polttilaa ja Suomen tietotoimiston uutisia. Vasta vanhempana ymmärsin asiat paremmin, ja pelko vaihtui ymmärrykseen.

Vanhempien vastuulle kuuluu keskustella lasten kanssa pelottavista uutisista. Kolmevuotiaan on vielä vaikeaa ymmärtää asiaa, vaikka hän joutuu katsomaan kuvat. Vanhemman tulisi saada valita, mitä lapsi näkee ja mitä ei. Tämä ei ole mahdollista, jos jokaisen kaupan, kahvilan ja kioskin kassalla roikkuu lapsen silmien korkeudella pelottavia kuvia, jotka pysäyttävät myös aikuisen.

Kyse ei ole pyrkimyksestä suitsia sananvapautta vaan toiveesta antaa lapsillemme mahdollisuus turvalliseen kauppareissuun, joka ei aiheuta huolta pommikoneista. Kiitos kauppiaille, jotka ovat tämän ymmärtäneet. Tämä ei ole pienten lastemme sota.

Annukka Kallio

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide