Kansanäänestys on altis vaikuttamiselle

9.3. 2:00

Kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä puuhataan kansalaisaloitteella. Tämä on turhaa.

Suomalaisten asioita on valittu hoitamaan kaksisataa kansanedustajaa. Heidän kuuluu virkansa puolesta olla selvillä äänestäjien mielialoista ja näkemyksistä. He pystyvät myös reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja voivat ottaa huomioon kaikki päätökseen vaikuttavat tiedot.

Eduskunnan on tehtävä Nato-ratkaisu suoraan ilman kansanäänestystä. Näin myös torjutaan paremmin Venäjältä tuleva mielipidevaikuttaminen eli trollaus, joka jo nykyisinkin on aktiivista netin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Trollauksen vaikutukset voivat olla dramaattisia, kuten Britannian brexit-äänestys ja Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016 osoittivat.

Viime viikkoina on nähty, että tilanteet kansainvälisessä politiikassa muuttuvat nopeasti ja arvaamattomasti. Eduskunnan suoralla ratkaisulla vältämme tilanteen, jossa Ruotsi menee Natoon mutta Suomi jäisi ulkopuolelle. Siinä tilanteessa olisimme täysin yksin Venäjän kainalossa.

Kalle Finnilä

Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide